Pytaliście – śpieszymy z odpowiedzią! Od najbliższej soboty będzie z nami ponownie Dominik z Zagrody Łąckiej, a wraz z nim szeroki wybór mięsa drobiowego z certyfikatem eko.
Stoisko funkcjonować będzie w innym wymiarze niż dotychczas czyli raz w tygodniu, w soboty.
Stoisko tego gospodarstwa jest z nami na BioBazarze od samego początku i przez tych wspólnych 13 lat zyskało wielu fanów.
Zagroda położona jest w północnej części Mazowsza w miejscowości Władysławów, w otulinie parku krajobrazowego i z dala od tras szybkiego ruchu.
Zagroda jest w zasadzie samowystarczalna – wszystkie procesy poczynając od uprawy zbóż paszowych, przez samą hodowlę, po ubój i przetwórnię odbywają się na miejscu.
Kurczaki, indyki, kaczki i gęsi z Zagrody Łąckiej mają we Władysławowie dużo przestrzeni do biegania, w hodowli ekologicznej dorastają znacznie dłużej niż w konwencjonalnych fermach, karmione są ekologiczną paszą produkowaną w gospodarstwie.
Ekologiczne mięso ma inną strukturę niż to z masowych hodowli, wynika to z prostego faktu – ptaki są wybiegane, mają przestrzeń, z której korzystają. Mięso nie jest watowate, ma bardziej mięsną, konkretniejszą konsystencję, ma też znacznie bogatszy smak.
Co za tym idzie – rosół ugotowany na eko drobiu smakuje jak za dawnych lat, gdy kury biegały wolno po obejściu, pieczony kurczak czaruje cudownie chrupiącą skórką i pełnym smaku wnętrzem, a smażona pierś z indyka nie puszcza wody podczas smażenia. Różnice są ogromne, stali g oście BioBazaru wiedzą o tym doskonale, ci, którzy jedzą mięso, a nie mieli jeszcze okazji warto, by przekonali się jak najszybciej.
W tę i w kolejne soboty będzie okazja!