Dzień już wyraźnie dłuższy, więcej energii w człowieku i więcej entuzjazmu. Niebawem punkt zwrotny w kalendarzu – Wielkanoc, potem to już wiosna na całego!
Skoro Wielkanoc to i jaja – u wielu Wystawców mamy dostępne ekologiczne jaja kurze, także uwielbiane jaja od zielononóżek. Od niedawna u Dzikiego Kaczora dostępne są też rzadkie jaja bażancie – drobniejsze niż kurze, delikatne w smaku, bardzo wykwintne. Pani Tereska Kusyk w sobotę przywozi natomiast jaja gęsie – spore, o charakterystycznym wydłużonym kształcie. Wszystkie będą idealne na zbliżające się święta.
Jeśli planujecie na Wielkanoc sernik albo paschę – doskonały twaróg od Mariana Nowaka dostaniecie na stoisku Zielonego Straganu.
Biała kiełbasa to przed świętami temat rzeka – może być surowa lub parzona. Często gra pierwsze skrzypce w wielkanocnym żurku, bywa serwowana w formie pieczeni lub po szkocku w kształcie pulpecików z jajem w środku. U wielu naszych wystawców dostaniecie białą kiełbasę, a w Rybnym Zakątku ciekawą alternatywę wieprzowego klasyka – mocno czosnkową, przepyszną białą kiełbasę z suma.
Dania gotowe na świąteczny stół
Skarby Smaków kuszą pasztetami, bo te ich pasztety to majstersztyk – są tak skrupulatni, że nawet bułeczki na pasztet pieką sami. Wielu z Wystawców poleca gotowe żurki i zakwasy do ich przygotowania. Jest też intensywny w smaku chrzan, tarty z ekologicznych korzeni w szczycie sezonu. W takim chrzanie nie znajdziecie niepożądanych dodatków – to prosty skład i rzemieślnicza robota. Chrzan to doskonały dodatek do żurku lub podstawa świątecznej zupy chrzanowej, lubi się poza tym bardzo z wędzonymi i pieczonymi mięsami, których na BioBazarze wybór jest ogromny.
Pora siać rzeżuchę!
Na stoisku Ekologicznego Gospodarstwa Powielin kupić można ekologiczne nasiona rzeżuchy, podlewane codziennie powinny dać plon po trzech – czterech dniach. Rzeżucha uwielbia się z wędliną i z jajkami, ponadto można nią ubarwić świąteczne masło – wystarczy dodać do niego drobno posiekaną zieleninkę, delikatnie posolić, chętni mogą doprawić odrobiną utartego czosnku. Nie każdy wie, ze znakomicie na kuchennym parapecie sprawdza się także gorczyca – nasiona gorczycy dostaniecie u Pana Arka z ECO4You. Gorczyca ma mięsiste pięknie wybarwione listki i podobnie jak rzeżucha cudnie splata się z wielkanocnymi potrawami. Z zieloności dostępne są na BioBazarze pierwsze mikrolistki brokułu, rzodkiewki i słonecznika, jest już czosnek niedźwiedzi, młody szczypior i drobne listki szpinaku.
Czyste okna na wiosnę
… a skoro słońce coraz śmielej zagląda w okna, to pojawia się myśl “trzeba bezzwłocznie je umyć” – tu z pomocą przychodzi Napełnialnia, mają u siebie szeroki wybór wydajnych środków czystościowych sprzedawanych na wagę. Takie płyny i proszki nie powodują reakcji alergicznych, mają subtelny zapach i na długo starczają.
Aby dopełnić dzieła i odświeżyć dom z okazji wiosny, warto zajrzeć na stoisko Lawendowej Spiżarni pod Wiatrakiem, mają tam pachnące świece sojowe, a także wiązanki, wianuszki świąteczne i bazie.
Życzymy spokojnego przedświątecznego czasu, przyjemnych zakupów, esencjonalnych chwil przy wielkanocnym stole i pięknej wiosny!
Tekst: Agata Koton