Maj to miesiąc szparagów. Szparagi zielone bardzo lubią dymne aromaty. Można przygotować je na ruszcie jedynie z dodatkiem oleju i soli, albo owinąć plastrami boczku. My wzięliśmy dziś na tapet tę drugą, konkretniejszą wersję. Boczek z Rolmięsa w kujawsko-pomorskiem, jest wybitny! Co do samych szparagów – te ekologiczne zbierane są ręcznie, podczas uprawy opryskiwane są specjalnym wywarem z pokrzywy i z alg morskich.
Sezon na zielone i białe łebki trwa do dwóch miesięcy, trzeba się w porę najeść na zapas!
Składniki:
- 500 g zielone szparagi EKO Zielony Stragan
- 300 g boczku wędzonego EKO Rolmięs
Wykonanie:
- Szparagi umyj dokładnie. Odłam zdrewniałe końcówki.
- Boczek z Rolmięsa pokrój w plastry – sprzedawany jest w kawałku.
- Owiń każdy szparag we wstęgę z boczku.
- Piecz na mocnym żarze z obu stron.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal