Czekaliśmy na nie długo, bo dziesięć miesięcy, a teraz motywowani tęsknotą jemy je niemal bez przerwy – na śniadanie, obiad i kolację, upychamy je także w kanapkach do pracy. Szparagi to początek sezonu na wiosenną świeżyznę, co roku są jak obietnica – zapowiadają coraz bogatsze, kolorowe dania, chwilę po nich pojawią się bowiem botwinki, ogórki, truskawki, bób i inne sezonowe przysmaki.
Szparagi smakują radością, po prostu!
Szparagi ekologiczne dlaczego warto?
- w uprawie eko szparagów metody wspierania wzrastających roślin są naturalne i sprzyjają glebie – stosowane są m.in. opryski z pokrzywy i alg morskich;
- szparagi z BioBazaru są świeże – zostały zerwane niedługo przed tym nim trafiły na nasz targ, świeżość szparagów poznasz po łodygach – powinny być sztywne, mięsiste, pełne soków, a końcówki nieprzesuszone;
- szparagi nie wymagają długiej obróbki, można w kwadrans mieć świetny posiłek;
- szparagi są bardzo uniwersalne – nadają się do sałatek, jako wdzięczne zwieńczenie jajecznicy i omletów, można je także zapiekać, smażyć i grillować, wrzucić w makaron, dodać do risotto albo do zupy – możliwości są dosłownie nieskończone.
Jak przygotować szparagi?
Zielone szparagi przygotujesz najszybciej.
- Szparagi gotowane. Umyj je dokładnie, chwyć od dołu i odłam zdrewniałą końcówkę. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 3-5 minut w zależności od średnicy łodyg. Mało kto ma na stanie specjalny wysoki garnek do gotowania szparagów, ja polecam gotować je w dużej patelni – rozwiązanie sprawdzone i wygodne.
- Szparagi z piekarnika. Umyj je dokładnie, chwyć od dołu i odłam zdrewniałą końcówkę. Wysmaruj szparagi oliwą lub olejem, delikatnie posól. Zapiekaj 15-20 minut w 180 stopniach – grzałka góra-dół.
- Szparagi z grilla. Podobnie przygotuj szparagi na ruszt, wybierz jednak grubsze sztuki – będą smaczniejsze. Opiekaj z obu stron 5-10 minut.
Białe szparagi wymagają nieco więcej pracy, ale niewiele więcej.
- Umyj je dokładnie, chwyć od dołu i odetnij zdrewniałą końcówkę. Obierz szparagi do połowy wysokości. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 8-10 minut w zależności od średnicy pędów.
Czy szparagi można jeść na surowo?
Świeże szparagi można jeść także na surowo, są chrupiące i pyszne. Mój ulubiony sposób to zielone szparagi pocięte obieraczką we wstęgi, zestawione z sałatami, jajkiem, parmezanem i prostym winegretem (gotowy, pyszny winegret od Kasi z Podlasia dostaniecie na stoisku Fabryka Deli).
Z czym podawać?
Białe szparagi i sos holenderski to jest bajeczny team!
Białe szparagi pasują także do wędzonej szynki – polskiej lub włoskiej cotto, a także do jajek – szczególnie takich z płynącym żółtkiem.
Z białych szparagów wychodzi znakomita zupa krem – można ją zagęścić płatkami ryżowymi lub ziemniakami, całość warto zwieńczyć drobno posiekanym koprem.
Zielone szparagi świetne są:
- z jajkiem sadzonym;
- z jajkiem sześciominutowym, tj. takim gdzie żółtko jest płynne, a białko dobrze ścięte;
- z jajkiem na twardo – posiekanym z dodatkiem koperku i szczypiorku;
- z omletem oprószonym dojrzałym serem;
- ugotowane łebki maczać można bezpośrednio w jajku na miękko;
- grillowane, smażone lub gotowane szparagi podać można na pinsie, podpłomyku lub grzance z kulką burraty albo solidną łychą stracciatelli od Bianca Mozzarella
- zielone łebki polecam także po zapieczeniu z boczkiem lub szynką parmeńską.
Gdzie kupisz ekologiczne szparagi?
W kwietniu i maju na BioBazarze polskie szparagi są dostępne na stoiskach: Nova Bio, Zielony Stragan i Powielin.
Szparagowe motywy są wyraźne na wielu stoiskach – szczególnie polecamy obłędnie pyszne pierogi ze szparagami i mascarpone oraz zupę krem z zielonych szparagów, które powstają sezonowo od lat w Skarbach Smaku, stoisko nr 3.
Magda z Żarcia Mamuśki ma nieograniczoną wyobraźnię w tworzeniu nowych receptur – niewątpliwie zaskoczy nas i tym razem jakimiś nowinkami na bazie szparagów.
Zaglądajcie na BioBazar i korzystajcie z sezonu, bo potem na białe i zielone łebki przyjdzie czekać znowu 10 miesięcy.