Ten przepis ma dwóch głównych bohaterów – tofu naturalne i lokalne kimchi z gruszki.
Tofu świetnie się sprawdza w daniach na wynos. Warto usmażyć je z dodatkiem imbiru, czosnku, papryczki i bezglutenowego sosu sojowego by wypełniło się smakiem. Nasza kompozycja to oprócz tofu ryż, blanszowane warzywa i delikatne kimchi z gruszki, które zgrabnie połączy wszystkie składniki w całość.
Nietypowa, inspirowana Koreą kiszonka z gruszki to ciekawa propozycja od Żywych Kultur. Gruszka jest tu chrupiąca, stawia delikatny opór zębom, całość jest łagodna w odbiorze, choć wyraźnie fermentowana. Bardzo smaczna i oryginalna rzecz z ekologicznych składników. Danie najlepiej smakuje po podgrzaniu, ale i na zimno w formie orientalnej sałatki jest pyszne.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 kostka tofu Zielony Stragan
- 3 łyżki oleju
- 100 g ryżu długoziarnistego Bals’Amore
- bezglutenowy sos sojowy Bals’Amore
- kilka różyczek kalafiora
- kilka różyczek brokułu
- listki szpinaku NovaBio
- kolorowa marchewka Zielony Stragan
- kimchi z gruszki Żywe Kultury
Wykonanie:
- Tofu pokrój w kształtną kostkę, wrzuć na mocno rozgrzany olej, podsmaż z wszystkich stron.
- Gdy kostki są rumiane dolej sos sojowy (3-5 łyżek).
- W garnku ugotuj ryż, albo skorzystaj z dodatku skrobiowego, który został Ci z wczorajszego obiadu czy kolacji – kasza, bezglutenowy makaron też się sprawdzą.
- Różyczki kalafiora, brokułu i pokrojoną drobno marchew podgotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku.
- Wszystkie składniki zapakuj na wynos, dodaj koniecznie kimchi z gruszki, które połączy te smaki w jedność. Można dorzucić zielone listki szpinaku lub jarmużu – będzie jeszcze ładniej.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal