Seler to wspaniałe choć niepozorne warzywo! Aromatyczne, piękne i pożywne. Aż żal bierze, że jest zwykle niedocenianą składową wywaru, podczas gdy wart jest grać pierwsze skrzypce. Steki z selera to znakomite wegańskie danie z rusztu, już z solą i oliwą jest pyszne, a gdy pokryjemy je warstwą aromatycznej bogatej marynaty staje się wręcz czarujące. Czerwiec to miesiąc, w którym w zielonościach można przebierać, namawiamy do bogatych kompozycji z sałat i ziół, które będą ciekawym kontrastem dla mięsistego selera.
Składniki:
- 1 duży seler EKO Powielin
- sezonowe zioła i sałaty EKO Bukiet Smaków
- sos Barbecue Bals’Amore
Wykonanie:
- Bulwę selera dokładnie umyj i podziel na cztery części.
- Ugotuj go na parze, trwać to będzie ok. pół godziny w zależności od wielkości.
- Po tym czasie posmaruj każdy kawałek marynatą barbecue.
- Tak przygotowanego selera wyłóż wprost na rozgrzany ruszt.
- Marynata szybko się będzie karmelizować, dlatego sprawdzaj i w razie potrzeby przerzuć warzywo na drugą stronę.
- Serwuj z sezonowymi liśćmi, możesz posypać z wierzchu płatkami migdałów, by zróżnicować teksturę.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal