Jakkolwiek oryginalne Wam się wydaje połączenie ziemniaków, cebuli i pomarańczy – spróbujcie! Na Sycylii, w Hiszpanii i w Maroko plastry pomarańczy podaje się z czerwoną cebulą, zupełnie jak u nas sierpniowe pomidory i jest to bardzo lubiana, popularna sałatka. W naszej biobazarowej wersji pobrzmiewa także ziemniak, ekologiczne awokado i prażone orzechy laskowe. Całość polana jest pomarańczowym winegretem. Sos dobrze jest połączyć z ziemniakami jakiś czas wcześniej niż z resztą składników. Najlepiej skorzystać z dobrze wystudzonych kleistych ziemniaków z wczoraj – nie mogą się kruszyć, muszą zachować fason. W naszej dzisiejszej wersji sałatki wdzięczą się sycylijskie pomarańcze odmiany Moro o pięknej rubinowej barwie.
Odważycie się spróbować? Warto, oj jak bardzo!
Wariant: świetnie tu pasują także ciemne bezpestkowe winogrona, można dodać także jędrną odmianę sałaty – lodową lub rzymską.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 4 średniej wielkości kleiste ziemniaki Ostoja Natury
- ½ awokado NovaBio
- ½ czerwonej małej cebulki
- 2 pomarańcze Moro NovaBio
- 2 łyżki octu jabłkowego Bals’Amore
- łyżeczka cukru trzcinowego
- łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz
- prażone orzechy laskowe Bals’Amore
Wykonanie:
- Skorzystaj z wczorajszych ziemniaków. Pokrój je na równe kawałki.
- Pomarańczę przekrój na pół wzdłuż.
- Cebulę pokrój drobno.
- Z połowy pomarańczy wyciśnij sok, dodaj do niego ocet jabłkowy, cukier, sól, pieprz i olej. Do powstałego sosu wrzuć pokrojoną czerwoną cebulkę. Odstaw na 5 minut by smaki się połączyły.
- Wymieszaj sos z ziemniakami.
- Wyfiletuj pozostałe pomarańcze, tak by na ćwiartkach nie pozostała biała otoczka.
- Pokrój awokado, dodaj do ziemniaków, wmieszaj delikatnie cząstki pomarańczy.
- Z wierzchu posyp prażonymi orzechami laskowymi.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal