Proponujemy prostą sałatkę z gotowanej kaszy gryczanej niepalonej, ugotowanych na parze buraków – czy stare czy młode nie ma znaczenia, ricotty od Bianca Mozzarella i wspaniałej smakowej posypki konopnej. Ta ostatnia to hit! Można nią posypać warzywa, zupę krem, albo wcinać prosto ze słoiczka.
Składniki:
- Buraki podłużne 300 g z Powielina
- Kasza gryczana niepalona 100 g ECO4You
- Ricotta Bianca ze stoiska Fabryka Deli
- Posypka konopna WZielone ze stoiska Beyond
- Natka pietruszki z NovejBio
- Ocet balsamiczny z Bals’Amore
- Pieprz i sól
Wykonanie:
- Buraki ugotuj na parze, w zależności od średnicy trwać to będzie 40-60 minut.
- Po ostudzeniu obrać ze skórki i pokrój we wstążki obieraczką do warzyw.
- Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wstęgi buraka wyłóż na głęboki talerz, polej octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem.
- Posyp kaszą.
- Wyłóż ricottę.
- Z wierzchu całość posyp konopią i natką pietruszki.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal