Skip to content

Proponujemy prostą sałatkę z gotowanej kaszy gryczanej niepalonej, ugotowanych na parze buraków – czy stare czy młode nie ma znaczenia, ricotty od Bianca Mozzarella i wspaniałej smakowej posypki konopnej. Ta ostatnia to hit! Można nią posypać warzywa, zupę krem, albo wcinać prosto ze słoiczka.

Składniki:

Wykonanie:

  1. Buraki ugotuj na parze, w zależności od średnicy trwać to będzie 40-60 minut.
  2. Po ostudzeniu obrać ze skórki i pokrój we wstążki obieraczką do warzyw.
  3. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Wstęgi buraka wyłóż na głęboki talerz, polej octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem.
  5. Posyp kaszą.
  6. Wyłóż ricottę.
  7. Z wierzchu całość posyp konopią i natką pietruszki.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal