Sycylijska oliwa pochodzi z wiekowych drzew oliwnych, z racji uwarunkowań klimatycznych i glebowych jest jedyna w swym rodzaju. Na glebach wulkanicznych, podobnie jak w przypadku win, rodzą się oliwy charakterystyczne i złożone. Obcowanie z taką oliwą to nie lada gratka!
Na Sycylii focaccia jest bardziej chrupiąca niż w innych regionach Italii, a to dzięki temu, że do ciasta dodaje się zazwyczaj także semolinę. Poniżej najprostszy przepis na focaccię, oczywiście, tak jak w przypadku każdego drożdżowego ciasta wymaga ona wyrastania, ale stosunkowo krótkiego. Aby mieć focaccię w sycylijskim stylu jedną z głównych ról grać musi oliwa pochodząca z wyspy.
Takie sycylijskie jedzenie uliczne pasuje jak najbardziej także do naszego klimatu – można pałaszować do kolacji, śniadania, obiadu, albo zabrać na drogę jako prowiant. Jeśli chcecie ją zestawić ze specjałami prosto z Sycylii, Tony – Siciliano vero ma wiele dobrego do polecenia!
Składniki:
- 260 g mąki pszennej Gusto Italiano
- 200 g semoliny Gusto Italiano
- 280 g ciepłej wody
- garść sycylijskich oliwek Gusto Italiano
- 100 ml sycylijskiej oliwy Gusto Italiano
- 50 g świeżych drożdży
- rozmaryn
- łyżeczka soli
- na wierzch sól w płatkach Buenata.vamos.vamos
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce i przykryj ściereczką.
- Odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny.
- Po wyrastaniu wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozciągnij w formie cienkiego placka – będzie jeszcze rosło.
- Nagrzej piekarnik do 220 stopni – funkcja grzania góra-dół.
- Po 30 minutach wyrastania odkryj ciasto, polej obficie sycylijską oliwą, posyp płatkami soli i gałązkami rozmarynu.
- Piecz 20 minut, aż będzie równomiernie zrumieniona.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal