Z szerokiej oferty BioBazaru wybraliśmy dla Was produkty, które wiosną smakują nadzwyczajnie.
Mamy tu świeżą majową zieleninę i kilka pozycji grillowych, jak również nabiał, który o tej porze roku jest najsmaczniejszy. Polecamy to zestawienie Waszej uwadze, papierowej jego wersji szukajcie na naszej hali.
Jedzmy sezonowo! Celebrujmy smaki kolejnych pór roku!
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Fabryka Deli
Stoisko nr 37
Smak wczesnej wiosny zamknięty w słoiku. To sezonowe smarowidło ucierane jest w warszawskiej pracowni pesto – UTARTE. Podstawowym składnikiem jest tu hodowlany czosnek niedźwiedzi pięknie uzupełniony smakiem pistacji, orzechów włoskich, sera Emil Grana i aromatycznej oliwy. Tym co wyróżnia pesto od Utarte jest wyczuwalna struktura składników. Smarujemy nim świeże białe pieczywo, polewamy makaron, sałatki albo steki.
Świeży czosnek niedźwiedzi EKO
Bukiet Smaków
Strefa zewnętrzna
Dziko rosnący czosnek niedźwiedzi może być zbierany tylko na niewielkim obszarze w Polsce. Na BioBazarze dostępny jest hodowlany, ekologiczny czosnek niedźwiedzi z Gospodarstwa Państwa Jabłońskich. To fantastyczny dodatek do grzybów z patelni, do makaronu, masła i wszelkich dań jajecznych. Sezon trwa krótko – maksymalnie do dwóch miesięcy.
Owczy twarożek z kurdybankiem
Śródborska Manufaktura Serów
Stoisko nr 12a
Wczesna wiosna to czas, w którym owce po zimowej przerwie dają już sporo mleka, to też moment gdy zazielenia się leśne poszycie, łąki i inne bezdroża. Wprawne oko Magdy ze Śródborza potrafi wypatrzeć wśród tej zieleni pierwsze listki bluszczyka kurdybanka, dzięki czemu już od marca cieszyć się możemy smakiem najlepszego wiosennego twarożku pod słońcem z dodatkiem tej smacznej roślinki.
Kozie jogurty EKO
Manufaktura Wiejska Racibory
Stoisko nr 16
Jednym z pierwszych zwiastunów nowego sezonu są kozie jogurty. Po zimowej przerwie, w marcu, kozy dają już sporo mleka, które Natalia i Jarek w Raciborach przerabiają na jogurty i twarożki. Kozi jogurt na śniadanie to wiosenne spełnienie kulinarnych marzeń.
Twaróg z Gospodarstwa Mariana Nowaka EKO
Zielony Stragan
Stoisko nr 23
Wiosną, świat się zieleni i krowy wychodzą znowu na bujne pastwiska – zielona dieta ma wpływ na smak mleka, a zatem także na smak produktów mlecznych. Ekologiczny twaróg to wstęp do genialnego sernika, jest idealny także do pysznych racuchów i syrniczków i do wszelkich twarożków śniadaniowych.
Zielone szparagi EKO
Zielony Stragan
Stoisko nr 23
Szparag to jedna z roślin, która otwiera sezon na zieloności. Zielone to te, które swobodnie mogły wyrosnąć ponad powierzchnię gruntu, białe natomiast rosną bez dostępu światła. W ekologicznej uprawie szparagów stosowane są opryski z pokrzywy i alg morskich, a zbiór odbywa się ręcznie. Wiosenne śniadanie, wege grill, zupa krem? Zielone pęczki polecają się na te okazje!
Pokrzywa
Gospodarstwo Ekologiczne Hipsz
Strefa zewnętrzna
Ten aromatyczny chwast najsmaczniejszy jest w maju, młode liście są wówczas delikatne, nie mają włókien, można je z powodzeniem przerabiać na farsze, na zupy, albo zaparzać w formie herbatki. Co najlepsze – wcale nie trzeba włazić w pokrzywy po pas, by cieszyć się ich smakiem – nasi Wystawcy robią to za nas!
Pierogi ze szparagami
Skarby Smaku
Stoisko nr 3
Wiosenna delikatność skrywa się w tym pierogach. Sezon na nie trwa w maju i czerwcu, gdy dostępne są lokalne zielone szparagi, w farszu subtelnie gra także mascarpone, które pięknie wszystko spaja. Można je podsmażać lub odgrzać we wrzątku. Polecamy z topionym masłem i płatkami Parmigiano Reggiano.
Jaja z Gochówki EKO
Fabryka Deli
Stoisko nr 37
Dlaczego są wyjątkowe? To jaja od kur indywidualistek biegających po okalających gospodarstwo lasach. Czy można być szczęśliwszą kurą niż ta, która przechadza się co dnia po lesie? W Gochówce na Lubelszczyźnie kury wiodą szczęśliwe życie na pełnym luzie.
Kiełbasa kujawska EKO
Rolmięs
Stoisko nr 11
Temat na grilla. Aromatyczna kiełbasa z grubo mielonej ekologicznej wieprzowiny. Niby zwykła kiełbasa – a jednak nie! W Rolmięsie receptury niezmienne są od 1967 r. – z kęsem takiej kiełbasy człowiek odbywa podróż w czasie! Kujawska wyjdzie perfekcyjnie zrobiona na patyku nad ogniskiem, ale także na ruszcie.
Burgery jagnięce
Tradycja Smaku
Stoisko nr 13
Maj otwiera sezon na grilla, a z grilla nie tylko karkówka i kiełbasa jest pyszna, na ruszt warto wrzucić też jagnięcinę. Gotowe burgery z Tradycji Smaku uwielbiają element ognia. Zrobicie je migiem! Burger podobnie jak stek, powinien przez chwilę odpocząć po zdjęciu z grilla.