Potężne fale oceanu po długiej podróży dosięgają lądu i przynoszą ożywczą bryzę siedzącym w plażowych barach biesiadnikom. W kieliszkach musują bąbelki, na kolorowych stołach porozstawiane są rybne przekąski i pieczywo.Widzicie to? Wraz z proponowaną sałatką poczujecie to jeszcze mocniej, przenosimy się niniejszym do portugalskiego baru tasca. Portugalczycy ukochali sobie konserwy rybne, ich specjalnością jest także użyty w tym przepisie solony dorsz bacalhau.
Z racji tego, że mamy małą Portugalię na BioBazarze, możemy odtworzyć smaki krańca Europy u nas, w Polsce. Zrób sobie tę sałatkę, a usłyszysz szum oceanu – tak to działa, serio!
Składniki:
- bacalhau z puszki Smaki Portugalii
- ciecierzyca z puszki
- 1 mała cebula
- 2 jajka ekologiczne
- garść czarnych drylowanych oliwek
- natka pietruszki
- 3 kleiste ziemniaki średniej wielkości
- ocet winny – do smaku
- portugalska oliwa z oliwek – tej nie żałuj!
- pieprz i sól
Wykonanie:
- Ugotuj jajka na twardo, po wystudzeniu pokrój w kształtne kawałki.
- Ugotuj ziemniaki – wybierz gatunki niskoskrobiowe, kleiste – Lord, Denar, Wineta nadadzą się pierwszorzędnie. Ziemniaki powinny być dobrze wystudzone, najlepiej się sprawdzą ugotowane dzień wcześniej.
- Dorsza z puszki porozdzielaj widelcem na małe kawałeczki.
- Oliwki, natkę pietruszki i cebulkę pokrój drobno.
- Dodaj odsączoną ciecierzycę z puszki.
- Dopraw solą, pieprzem i solidną porcją oliwy z oliwek. Portugalska oliwa ma dużo charakteru, który jest jak kropka nad “i” w wielu portugalskich daniach.
- Możesz zaserwować w misce sałatkowej, my lubimy podpatrzony u źródła sposób podawania tej sałatki w oryginalnym opakowaniu.
- Możesz próbować różnych opcji – na BioBazarze sprawdziliśmy, że sałatka ta jest wyborna także z sardynkami, makrelą czy tuńczykiem. Ogromny wybór ryb w puszkach znajdziesz na stoisku Smaków Portugalii.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal