Grzyby z grilla to wdzięczny temat.
Wspaniale absorbują smaki wszelkich marynat. Na BioBazarze mamy dostęp do genialnych, jędrnych i super świeżych grzybów ekologicznych, które wzrastały na bogatym podłożu. Szerokie kapelusze ekologicznych pieczarek z Dąbrówki znakomicie nadają się do faszerowania – dziś w roli farszu wystąpiła feta zmiksowana z sezonowymi ziołami. Tym razem były to rozmaryn, bazylia i odrobina czosnku. Takim pieczarkom nie jest potrzebne dodatkowe doprawianie, ser jest wystarczająco słony i aromatyczny. Z racji tego, że grzyb trzeba obracać w trakcie smażenia na ruszcie, należy go owinąć w folię aluminiową. Można przygotować je także w piekarniku (grzałka góra – dół) nie wymagają wówczas obracania, ani użycia folii aluminiowej.
Składniki:
- 4 duże pieczarki portobello EKO Ekologiczne Grzyby z Dąbrówki
- 200 g fety EKO Olivea
- bazylia EKO – kilka listków Bukiet Smaków
- rozmaryn – gałązka Bukiet Smaków
- oliwa z oliwek Olivea
Wykonanie:
- Zmiksuj zioła w blenderze wraz z kostką oryginalnej greckiej fety.
- Wyłóż porcję sera na każdy z kapeluszów.
- Zawiń grzyby w folię aluminiową, tak by błyszcząca strona znajdowała się od wewnątrz.
- Piecz na mocnym ogniu kwadrans, obróć i zostaw na ruszcie przez kolejnych 15 minut.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal