Wygląda wytwornie, zaskakuje i zachwyca. Taki efekt, co ciekawe, nie wymaga długich przygotowań. Potrzebujesz 10 minut na wypchanie farszem foremki, a potem już tylko wjazd do piekarnika na mniej niż godzinę, zapachy w całym domu i piękne danie gotowe! Taką kiełbasę można i na ciepło, i na zimno, najlepsza jest z chrzanem lub sosem majonezowo-musztardowym.
Biała kiełbasa z Rolmięsa
Kiełbasa i boczek z Rolmięsa to równorzędni bohaterowie pierwszego planu. Biała kiełbasa produkowana jest tutaj z szynki, łopatki, boczku wieprzowiny złotnickiej pstrej, białej lub puławskiej. Rolmięs korzysta z oryginalnych receptur zakładowych z 1964 roku – niejeden wzruszy się więc przy tych smakach!
W farszu wdzięcznie grają zielone pistacje, nie tylko ładnie wyglądają w przekroju, ale też świetnie wzbogacają konsystencję.
Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy EKO Rolmięs
- 0,5 kg boczku wędzonego EKO Rolmięs
- 50 g pistacji prażonych EKO, obranych Olivea
- łyżka śmietany 18% EKO od Nowaka Zielony Stragan
- dwie łyżki chrzanu EKO z Powielina
- sól i pieprz
- szczypta cukru
Wykonanie:
- Boczek z Rolmięsa pokrój na możliwie jak najcieńsze plastry – potrzebny Ci będzie dobrze naostrzony nóż. Wyłóż plastrami keksówkę, w taki sposób by krawędzie wystawały poza rant foremki, a na środku nachodziły na siebie, chodzi o to by stworzyć opakowanie dla kiełbasy, o której za chwilę.
- Kiełbasę wyjmij z flaka, ta z Rolmięsa jest już mocno doprawiona, wystarczy dodać do niej wyłuskane pistacje i dokładnie wymieszać.
- Farsz włóż do keksówki wyściełanej boczkiem, krawędzie plastrów zawiń nad kiełbasą, by farsz był szczelnie zamknięty.
- Tak przygotowaną wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
- Ja po tym czasie wyciągam mięso z keksówki i podpiekam na kratce przez kolejnych 5-10 minut by boczek się zarumienił z każdej strony.
- Polecam zrobić do tej kiełbasy chrzan ze śmietaną, znakomicie podkreśla jej smak.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal