Skip to content

Wygląda wytwornie, zaskakuje i zachwyca. Taki efekt, co ciekawe, nie wymaga długich przygotowań. Potrzebujesz 10 minut na wypchanie farszem foremki, a potem już tylko wjazd do piekarnika na mniej niż godzinę, zapachy w całym domu i piękne danie gotowe! Taką kiełbasę można i na ciepło, i na zimno, najlepsza jest z chrzanem lub sosem majonezowo-musztardowym.

Biała kiełbasa z Rolmięsa

Kiełbasa i boczek z Rolmięsa to równorzędni bohaterowie pierwszego planu. Biała kiełbasa produkowana jest tutaj z szynki, łopatki, boczku wieprzowiny złotnickiej pstrej, białej lub puławskiej. Rolmięs korzysta z oryginalnych receptur zakładowych z 1964 roku – niejeden wzruszy się więc przy tych smakach!

W farszu wdzięcznie grają zielone pistacje, nie tylko ładnie wyglądają w przekroju, ale też świetnie wzbogacają konsystencję.

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy EKO Rolmięs
  • 0,5 kg boczku wędzonego EKO Rolmięs
  • 50 g pistacji prażonych EKO, obranych Olivea
  • łyżka śmietany 18% EKO od Nowaka Zielony Stragan
  • dwie łyżki chrzanu EKO z Powielina
  • sól i pieprz
  • szczypta cukru

Wykonanie:

  1. Boczek z Rolmięsa pokrój na możliwie jak najcieńsze plastry – potrzebny Ci będzie dobrze naostrzony nóż. Wyłóż plastrami keksówkę, w taki sposób by krawędzie wystawały poza rant foremki, a na środku nachodziły na siebie, chodzi o to by stworzyć opakowanie dla kiełbasy, o której za chwilę.
  2. Kiełbasę wyjmij z flaka, ta z Rolmięsa jest już mocno doprawiona, wystarczy dodać do niej wyłuskane pistacje i dokładnie wymieszać.
  3. Farsz włóż do keksówki wyściełanej boczkiem, krawędzie plastrów zawiń nad kiełbasą, by farsz był szczelnie zamknięty.
  4. Tak przygotowaną wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
  5. Ja po tym czasie wyciągam mięso z keksówki i podpiekam na kratce przez kolejnych 5-10 minut by boczek się zarumienił z każdej strony.
  6. Polecam zrobić do tej kiełbasy chrzan ze śmietaną, znakomicie podkreśla jej smak.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal