Jesteśmy przekonani, że dobra jakość jedzenia to podstawa dobrego samopoczucia. Nasze wybory kulinarne nie są więc przypadkowe. Kupujemy pełnowartościową żywność, która nam służy – po prostu. Jedzenie to przecież energia, to paliwo. Znamy swoje organizmy, ich ograniczenia i słabe punkty.
Chcemy na BioBazarze dawać możliwie najszerszy wybór produktów ekologicznych i rzemieślniczych. Wiemy, że kupując u nas dokonujecie świadomych wyborów. Każdy, bez względu na dietę, wykluczenia czy alergie znajdzie na naszym targu coś skrojonego dla siebie na miarę. Dla tych, których dieta związana jest z pewnymi wyłączeniami, przedstawiamy zestawienie najpopularniejszych produktów, które sprawią, że nie będziecie czuli, że coś dobrego Was omija. Poniżej podpowiedź, gdzie się kierować po wegańskie specjały, gdzie po chleb niskowęglowodanowy albo ketogeniczny makaron. Zapraszamy!
Roślinne rarytasy dla wegan
Wegańskie zamienniki nabiału – na BioBazarze dostaniecie śmietankę z nerkowców i kokosową, a także jogurty i napoje roślinne (stoiska JAVA, Zielony Stragan, Eco4You). Vege Kiosk ma w swej ofercie świetny roślinny gzik, który z pieczonym ziemniakiem, ale i z pieczywem smakuje genialnie. W JAVA Coffee (stoisko nr 1) napić się możecie pysznej kawy z idealnie ubitą wegańską śmietaną.
Wegański ramen – wegańskie rameny ze Skarbów Smaku i Vege Kiosku gotowane są długimi godzinami w ogromnych garach. Tym co stanowi o złożonym smaku jest powolny proces gotowania bulionu z dodatkiem grzybów i przypraw. Intensywny, bogaty smak i aromat pięknie się łączy z grillowanymi grzybami, kiełkami i zielonym pak choi. Zupę serwować można z makaronem ryżowym, konjac lub udon, z wierzchu warto całość posypać szczypiorem i prażonym sezamem.
Wegańskie pierogi – ciasto na pierogi w Skarbach Smaku (stoisko nr 3) powstaje bez użycia jajka, zatem jeśli nadziane zostaną roślinnym farszem będą wegańskie. Zapytajcie na stoisku o dostępność, repertuar pierogowy zmienia się w ciągu roku.
Wegańskie pasteryzowane dania gotowe – wspaniałe rozwiązanie dla wegan w podróży. Wyroby w słoikach z Vege Kiosku (nr 21) i Zakwasowni (nr 16) są pasteryzowane i nie wymagają przechowywania w lodówce. Już niejednemu przydały się na wakacjach, w kamperze, pod namiotem, na żaglach. To dobre, pełnowartościowe jedzenie doprawione w punkcik do odgrzania w pięć minut. To też znakomita opcja na obiad w pracy, warto znać więc drogę do Vege Kiosku i Zakwasowni.
Wegańskie zamienniki mięsa i ryb – boska makarela udająca pastę rybną powstaje z podwędzanej ciecierzycy, pierwszy kęs budzi zdziwienie – jak to możliwe, że jest tak rybna?!
“Nieryby” w puszce – dopracowane są w najmniejszym szczególe: nie-makrela w pomidorach i nie-tuńczyk w oleju z Zakwasowni (stoisko nr 16). Wyzwaniem był tu nie tylko smak, ale także struktura, przypominająca charakterystyczną rozwarstwiającą się rybną strukturę. Udało się modelowo! W Zakwasowni także dostaniecie lubiane boczniaki a la śledzie.
W Vege Kiosku (stoisko nr 21) dostępne są natomiast roślinne burgery i shoarmy, a także pyszny smalec roślinny. Na stoisku Zielony Stragan (nr 22) w stałej ofercie znajdują się kiełbaski i parówki sojowe. Do tych wszystkich cudów przyda się naręcze warzyw prosto od naszych Wystawców i kompletne wegańskie menu gotowe!
Wegańskie żelki – żelki tradycyjne powstają na żelatynie wieprzowej, zatem wegetarianie i weganie chcąc nie chcąc muszą je omijać. Na BioBazarze mamy odpowiedź dla wiedzionych tęsknotą za owocowymi misiami – żelki powstałe na pektynie. Kolorowe, wielosmakowe, o naturalnie owocowym smaku. Słodycze te dostaniecie w Bals’Amore (nr 40 ) i w Zakwasowni (nr 16).
Coś pysznego dla wegetarian
Sery na podpuszczce mikrobiologicznej – odwiedzają nas też tacy, którzy mięsa nie jedzą, ale nie zrezygnowali z nabiału, dla nich idealnie się sprawdzą sery na podpuszczce mikrobiologicznej, a także sery ścinane cydrem. Oba rodzaje kupicie na stoisku MyEcolife
(nr 10) – wszystkie holenderskie sery tam dostępne produkowane są przy użyciu wege podpuszczki, sery cydrowe dostarcza natomiast Gospodarstwo Kozia Kraina. Bez wykorzystania enzymów z żołądków zwierzęcych powstają także twarde sery z Grzybowa (stoisko nr 30).
Bezglutenowe love
Pierogi bezglutenowe – Skarby Smaku (stoisko nr 3) mają opracowany do perfekcji sposób na bezglutenowe pierogi, odpowiednia proporcja mąki ziemniaczanej, ryżowej i kukurydzianej i ciasto świetnie się lepi. To genialne opakowanie dla nadzienia, którego w zakładzie nie żałują – to też ich znak rozpoznawczy.
Eko makaron ze strączków – kolorowa alternatywa dla makaronów pszennych – z ciecierzycy, soczewicy albo z zielonego groszku. Można serwować z sosami, jak włoską pastę, dodać do rosołu, pomidorówki lub zupy jarzynowej. Makarony ze strączków dostępne są na stoisku ECO4You (nr 44). Ponadto u Pana Arka dostaniecie także makarony ryżowe i shirataki.
Gotowe mieszanki bezglutenowe – jeśli chcecie bez pudła upiec chleb bezglutenowy, w ECO4You dostepne są gotowe miksy składników. Przygotowanie takiego pieczywa to łatwizna. Możecie spróbować zrobić też zrobić smaczne bezglutenowe ciastka maślane, gofry lub naleśniki na bazie gotowych mieszanek.
Nie ma nudy na keto!
Makaron konjac, shirataki powstaje na bazie bulw rośliny Dziwidło Riviera łac. Amorphophallus konjac. Dziwidło w stanie naturalnym występuje w Chinach. Cechą charakterystyczną makaronu konjac jest niska kaloryczność – zaledwie 7 kcal w 100 g. Jest zatem nie tylko wegański i bezglutenowy, ale nadaje się także dla osób na dietach keto i niskowęglowodanowej. Makaron Konjac w wielu kształtach znajdziecie na stoisku ECO4You (nr 44). Po wyjęciu z opakowania należy go przelać zimną wodą, a następnie podgrzać w wodzie lub na patelni.
Chleby ketogeniczne z Eko Piekarni Kiełtyka (stoisko nr 25) – niskowęglowodanowe chleby w strukturze przypominają pieczywo tostowe, podobnie jak ono znakomicie nadają się do zapiekania. Mąka migdałowa i babka jajowata to główne składniki tych wypieków.
Keto kapuśniaczki – tłuściutkie od masła, suto wypełnione nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów, posypane z wierzchu ziarnami kminku. Dobra keto przekąska w ciągu dnia i w podróży. Dostępne w Eko Piekarni Kiełtyka (stoisko nr 25).
Keto wrapy – ketogeniczne, sprężyste, idealne dla odżywczego wsadu – wysmaruj je w środku pełnotłustym twarogiem, połóż na środku plastry wędzonej ryby, posyp koperkiem, a stwierdzisz z pełnym przekonaniem, że keto wybory są super! Wrapy pojawiają się w Eko Piekarni Kiełtyka (stoisko nr 25).
Ketocornetto – niskowęglowodanowe rogaliki idealne do kawusi, słodkawe mimo, że nie zawierają cukru, subtelna słodycz pochodzi z mąk kokosowej i migdałowej. Głównym składnikiem rogalików jest masło, są więc solidnie sycące. Znajdziesz je w Eko Piekarni Kiełtyka (stoisko nr 25).
Keto miękkie ciasteczka – bez dodatku cukru, bezglutenowe i wegańskie o wysokiej zawartości błonnika, świetna sycąca przekąska, kupicie ją w ECO4You (stoisko nr 44).
Keto czekolady i kremy czekoladowe – słodzone erytrytolem lub stewią dostaniecie w ECO4You i U Dziwisza (stoisko nr 44 i 6).
Słodziki – jeśli doskwiera Ci brak smaku słodkiego, co na diecie niskowęglowodanowej może się wydarzyć, na stoisku ECO4You (nr 44) dostaniesz całą gamę naturalnych słodzików erytrytol, ksylitol fiński, stewia suszona, stewia w płynie. Możecie nimi dosmaczać keto wypieki, desery i napary.
Wywary kolagenowe – hit z Wolnego Wypasu (stoisko nr 11), gotowany godzinami na kościach wołowych i drobiowych. Skoncentrowany, odżywczy, można go jeść jak rosół, choćby z makaronem Konjac, albo przygotować na nim inną lubianą zupę – świetnie wychodzi chociażby kalafiorówka mocno zaprawiona tłustą śmietaną i koperkiem.
Każdy, bez względu na ograniczenia dietetyczne znajdzie na BioBazarze coś dla siebie. Buszujcie po stoiskach, sprawdzajcie, próbujcie, bo warto!
Tekst: Agata Koton
Zdjęcia: Aga Sochal