Mazurek to taki folklor do zjedzenia. W polskiej tradycji był swoistą kulinarną nagrodą za okres postu. Wyczekane, pierwsze po przerwie ciasto było bogate, zazwyczaj mocno słodkie i przaśne w odbiorze. Mazurek to nie tarta, mazurek rządzi się swoimi prawami.
Moja wersja co prawda zaskakuje kolorem, ale wszystko poza tym się zgadza. Dzieje się tu dużo, jest słodko i bogato. Są warstwy, są kolorowe ozdoby.
Wiele osób które nie gustują w mazurkach tę wersję je z dokładką – także niechaj to będzie najlepsza zachęta.
Róża to towar deficytowy, sezonowy, zapasy często się kończą wraz z Tłustym Czwartkiem, można ją wówczas zastąpić solidnym chlustem wody różanej i zestawić z konfiturą malinową.
Składniki:
- 300 g mąki EKO od Adama Furgały
- 200 g zimnego masła EKO od Nowaka – Zielony Stragan
- 100 g cukru kokosowego EKO Biosprawiedliwi
- 300 g konfitury różanej Fabryka Deli, Lawendowa Spiżarnia pod Wiatrakiem (lub malinowej)
- 600 g malin mrożonych EKO Fabryka Deli
- 100 g cukru kokosowego EKO
- 2 białe czekolady EKO Eco4You
- 150 ml śmietanki 30% EKO Zielony Stragan
- 10 g żelatyny EKO Eco4You
- garść łuskanych pistacji niesolonych, prażonych Bals’Amore
- opcjonalnie: płatki róży i chabra bławatka
Wykonanie:
- Składniki na ciasto posiekaj dokładnie nożem, zagnieć szybko, uformuj w kulę, odstaw do lodówki.
- Maliny ugotuj z cukrem, następnie przetrzyj przez gęste sito by otrzymać mus.
- Ciasto wyjmij z lodówki rozwałkuj cienko i wyłóż nim formę, u mnie miała wymiar 30 x 15 cm, ale kwadratowa albo podłużna też się nada. Podziurkuj ciasto widelcem.
- Ważne są ranty, jak już wylepisz dno formy, zrób wokół całości cienką falbankę z ciasta – to ona trzymać będzie nadzienie w ryzach.
- Formę wstaw do zamrażarki na kwadrans, po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 minut. W pierwszej fazie pieczenia przykryj papierem i wypełnij suchą fasolą
- Przygotuj nadzienie, roztop w kąpieli wodnej białą czekoladę z dodatkiem śmietanki. Wymieszaj z musem malinowym i 150 g konfitury różanej.
- Pół paczki żelatyny rozpuść w 50 ml wody, gdy napęcznieje, wymieszaj z resztą różowej masy.
- Rumiany spód delikatnie przestudź, następnie wysmaruj konfiturą z płatków róży lub z malin.
- Pora na różowe zwieńczenie, wylej je na spód, zrób ozdoby z płatków i pistacji.
- Odstaw do lodówki by nadzienie zgęstniało.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal