Skip to content

Majonez to jest taka rzecz, którą warto kręcić samemu – szczególnie gdy ma się pod ręką, jak my,  doskonałe składniki – najlepsze jajka i olej rzepakowy z certyfikatem eko. Podstawową wersję majonezu można wzbogacić o rozmaite dodatki – paprykę wędzoną, czosnek, zioła lub – jak ja tym razem – czarny czosnek. Warto odkryć ten składnik, jest zaskakujący, słodki i w niczym nie przypomina czosnku świeżego. Według mnie ma smak i zapach zbliżony do pumpernikla. Można go jeść w całych ząbkach – jak żelki, rozsmarować na chlebie lub grzankach, dodawać do sosów, do makaronu, albo do śniadaniowych twarożków.

Majonez z czarnym czosnkiem znakomicie wypada jako dodatek do kanapek i jajek. Mój ulubiony sposób to kromki bagietki wysmarowane czarnym majo, a jako zwieńczenie fura rzeżuchy z parapetu.

Oczywiście jeśli nie chcesz kręcić majonezu samodzielnie, możesz skorzystać z gotowego, wymieszaj go ręcznie z puree czosnkowym.

Składniki:

  • 1 Jajko EKO z Gochówki
  • łyżka musztardy łagodnej w smaku
  • 300 ml oleju rzepakowego 
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka octu jabłkowego z Lawendowej Spiżarni pod Wiatrakiem
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu drobno mielonego
  • łyżka pasty z czarnego czosnku Black Diamond

Wykonanie:

  1. Jajko ubić z łyżką musztardy.
  2. Dolewać olej cienką strużką nie przerywając ubijania.
  3. Doprawić octem, cytryną, solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  4. Połączyć z pastą z czarnego czosnku.
  5. Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal