Majonez to jest taka rzecz, którą warto kręcić samemu – szczególnie gdy ma się pod ręką, jak my, doskonałe składniki – najlepsze jajka i olej rzepakowy z certyfikatem eko. Podstawową wersję majonezu można wzbogacić o rozmaite dodatki – paprykę wędzoną, czosnek, zioła lub – jak ja tym razem – czarny czosnek. Warto odkryć ten składnik, jest zaskakujący, słodki i w niczym nie przypomina czosnku świeżego. Według mnie ma smak i zapach zbliżony do pumpernikla. Można go jeść w całych ząbkach – jak żelki, rozsmarować na chlebie lub grzankach, dodawać do sosów, do makaronu, albo do śniadaniowych twarożków.
Majonez z czarnym czosnkiem znakomicie wypada jako dodatek do kanapek i jajek. Mój ulubiony sposób to kromki bagietki wysmarowane czarnym majo, a jako zwieńczenie fura rzeżuchy z parapetu.
Oczywiście jeśli nie chcesz kręcić majonezu samodzielnie, możesz skorzystać z gotowego, wymieszaj go ręcznie z puree czosnkowym.
Składniki:
- 1 Jajko EKO z Gochówki
- łyżka musztardy łagodnej w smaku
- 300 ml oleju rzepakowego
- łyżka soku z cytryny
- łyżka octu jabłkowego z Lawendowej Spiżarni pod Wiatrakiem
- szczypta soli
- szczypta cukru
- szczypta pieprzu drobno mielonego
- łyżka pasty z czarnego czosnku Black Diamond
Wykonanie:
- Jajko ubić z łyżką musztardy.
- Dolewać olej cienką strużką nie przerywając ubijania.
- Doprawić octem, cytryną, solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Połączyć z pastą z czarnego czosnku.
- Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal