Francuzi to niekwestionowani mistrzowie sera. Ser we Francji ma wiele twarzy – ponad 500 na pewno, ma też wiele kształtów, różną konsystencję, różny stopień dojrzałości, a każdy czaruje innym smakiem. Fragment tego bogactwa ma dla Was Agnieszka z La Petite France – na jej stoisku znajdziecie nie tylko francuskie klasyki, ale także mniej rozpoznawalne w naszym kraju gatunki jak uwodzicielski Cremeux de Bourgogne, Saint Marcellin i kremowy Brillat Savarin – to zdecydowanie są sery do celebrowania. W naszym kraju zwykliśmy jadać sery głównie w kontekście śniadaniowym, jedynie twaróg wpisał się na stałe w menu obiadowe i deserowe. Francuzi poza tym, że lubią jadać sery na deser, są mistrzami łączenia ich z winem, wiedzą też jak uwypuklić wszystko co w serze najlepsze podając go na ciepło, weźmy na przykład słynną prowansalską sałatę chèvre, zapiekany Saint Felicien czy Saint Marcellin z makaronem.
Sery francuskie La Petite France dostępne są w stałej ofercie stoiska Fabryka Deli.
Otwarte: poniedziałek – sobota
Nr stoiska: 37