Czy wiecie, że Warszawa od lat pozostaje w czołówce światowych miast przyjaznych weganom? Coraz więcej u nas konceptów dedykowanych kuchni roślinnej, nasz BioBazar to także znakomity adres na zakupy w duchu “vegan”, nie tylko w styczniu lecz przez cały rok. Wychodzimy z założenia, że minimalizowanie spożycia mięsa to bardzo dobry kierunek, dobry dla nas i dla planety. Poza wszystkim, roślinne jedzenie jest atrakcyjne nie tylko dla zadeklarowanych wegan, ale dla każdego. Zachęcamy i przybliżamy Wam kilka wegańskich konceptów, niezwykle nam bliskich.
Wegańskie specjały znajdziecie na wielu stoiskach, mamy jednak takich Wystawców, których asortyment jest czysto roślinny: Vege Kiosk, Zakwasownia, a w wydaniu deserowym EclairLab.
Vege Kiosk – nic nie trzeba zmieniać w tych smakach
Z Vege Kioskiem jest tak, że kupujesz ich danie i to Ci wystarcza, nie potrzebujesz solniczki, pieprzniczki, sosu sojowego ani cytryny. Smaki są cudownie zbalansowane, nie musisz ich doprawiać. Warto podkreślić, że nie jest to subiektywny pogląd lecz odczucia sporej grupy ludzi.
Vege Kiosk to kuchnia na wskroś roślinna. Wśród nieustających hitów są:
- hummusy w bajecznych smakach i kolorach, urzekająca jest chociażby propozycja z limonką i kolendrą;
- pasty bezjajeczne, pyszny gzik wegański z zakwaszanej kaszy jaglanej, bezrybna makarela z podwędzanej ciecierzycy;
- genialne, długo wyrastające na naturalnym zakwasie pieczywo, w tym także przygotowane z ziaren bezglutenowych;
- pasteryzowane dania gotowe w słoikach więc znakomicie nadające się na wszelkie wyjazdy, nawet te bardziej survivalowe, nie wymagają bowiem przechowywania w lodówce;
- niemięso z bobu, soi i grochu – do obiadu, na kanapkę i do potraw jednogarnkowych;
- klasyki polskiej garmażerki w wydaniu roślinnym – sałatka jarzynowa bez jaj i na wegańskim majonezie, pierogi ruskie (jakie one pyszneeee!) faszerowane ziemniakami i tofu, boczniaki a’la śledzie, bigosy bezmięsne i wiele innych cudów;
- roślinne kotlety i burgery
Zakwasownia – kiszonki, zakwasy i przetwory warzywno-owocowe z certyfikatem ekologicznym
Zakwasownia ma wielu fanów. Trudno się dziwić! Produkty z tego stoiska to jedzenie z mocą wspierania odporności, nastroju i dodające sił. Nie od dziś wiadomo, że to, czym się żywimy, ma wpływ na nasze samopoczucie i kondycję. Buszując po półkach Zakwasowni znajdziecie fantastyczne zakwasy w wielu kolorach. Buraczany czysty, z nukleotydami, botanicus, z chili, chrzanem lub z selerem. Mają także serię produktów dedykowaną Bąbelkom. Próbowanie produktów z Zakwasowni to przygoda, która nigdy się nie kończy. Twórcy marki mają w sobie nieskończone pokłady kreatywności, wciąż wymyślają coś nowego. Próbując zakwasu Botanicus poczujecie całą moc łąkowych kwiatów i ziół, jedząc wegańskiego “tuńczyka” będziecie zachodzić w głowę jak to możliwe, że choć roślinny, ma tak rybną strukturę, w immuno eliksirze będziecie mieli okazję sprawdzić działanie grzyba chaga.
Dostaniecie w Zakwasowni spory wybór dań gotowych i dodatków do tych dań – wegańskich sosów, marynat, kiszonek, odżywczych surówek, robią robotę nawet w najzwyklejszych kanapkach.
Wśród hitów stoiska trzeba wymienić:
- tradycyjny zakwas z buraków – to taka klasyka gatunku, kto nie nastawia sam, w Zakwasowni do kupienia zakwasy najuczciwsze – na ekologicznych warzywach, przyprawach i źródlanej wodzie;
- immuno elixiry na bazie grzybów chaga – chaga czyli błyskoporek podkorowy to grzyb porastający pnie drzew, w eliksirze inne smaki wysuwają się na pierwszy plan – przyjemna dzika róża, czarna porzeczka lub aromatyczna kompozycja korzenna;
- shot imbir i kurkuma – powstały na bazie zmiksowanych wraz ze skórką pomarańczy, imbiru i kurkumy, bardzo intensywny, rozgrzewający i świetny jako wsparcie odporności;
- oxymel z nukleotydami – klasyczne oksymele powstają na bazie octu jabłkowego i miodu, tutaj mamy wersję wegańską, w miejsce miodu występuje syrop z agawy;
- fasolka po królewsku – sycące danie obiadowe z dodatkiem, co nietypowe, grzybów;
- ostre curry z kasztanami i mango – słodko-ostre, świetne bez dodatków albo z ryżem;
- zupy dla osób na diecie dr Dąbrowskiej
EclairLab – wegańskie ciastka z kremem
Roślinna dieta jest bogata i odżywcza, czasem jednak wracają do nas wspomnienia oldschoolowych deserów z dzieciństwa takich jak ekler, karpatka, ptyś. Łapie nas tym samym chętka na słodkie. Jak jej zaradzić, skoro jaja, masło i śmietana nie dla nas? Na BioBazarze znajdziecie rozwiązanie – jest z nami EclairLab – czyli mistrzynie roślinnych smakołyków z kremem. Ciasta i puszyste, pięknie napowietrzone masy powstają wyłącznie na bazie składników roślinnych, a co najwspanialsze, nie pozostawiają charakterystycznego filtra na języku, są lekkie w odbiorze, baaaardzo przyjemne.
Bez względu na to czy jadasz, czy nie jadasz mięsa, namawiamy do spróbowania popisowych dań naszych wegańskich Wystawców. To są smaki kompletne, samostanowiące i mogą być trzonem codziennego jadłospisu. Zachęcamy do eksplorowania kuchni roślinnej!
Tekst: Agata Koton