Skip to content

Te duże krewetki poławiane są u wybrzeży Argentyny. To wąsate piękności – soczyste, słodkawe,  wprost stworzone by jeść je w blasku słońca, koniecznie palcami! Sos mango z Bals’Amore to połączenie moszczu winogronowego z pulpą owoców mango – intensywne, aromatyczne, słodko-kwaśne, szczególnie się lubi z krewetkami, łososiem i białą rybą.

Składniki:

  • krewetki argentyńskie Fisk – licz po 2 szt. na osobę
  • oliwa z oliwek 
  • czosnek 
  • sos balsamiczny mango Bals’Amore

Wykonanie:

  1. Oczyść krewetki nacinając najbardziej wygiętą część grzbietu, następnie wystarczy śmiałym ruchem wyciągnąć ciemną strunkę jelita.
  2. Wysmaruj każdą sztukę marynatą z oliwy, czosnku i soli. 
  3. Smaż na konkretnym ogniu przez kilka minut z obu stron. 
  4. Po zdjęciu z rusztu polej sosem balsamicznym mango – jedz palcami póki ciepłe. 

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal