Te duże krewetki poławiane są u wybrzeży Argentyny. To wąsate piękności – soczyste, słodkawe, wprost stworzone by jeść je w blasku słońca, koniecznie palcami! Sos mango z Bals’Amore to połączenie moszczu winogronowego z pulpą owoców mango – intensywne, aromatyczne, słodko-kwaśne, szczególnie się lubi z krewetkami, łososiem i białą rybą.
Składniki:
- krewetki argentyńskie Fisk – licz po 2 szt. na osobę
- oliwa z oliwek
- czosnek
- sos balsamiczny mango Bals’Amore
Wykonanie:
- Oczyść krewetki nacinając najbardziej wygiętą część grzbietu, następnie wystarczy śmiałym ruchem wyciągnąć ciemną strunkę jelita.
- Wysmaruj każdą sztukę marynatą z oliwy, czosnku i soli.
- Smaż na konkretnym ogniu przez kilka minut z obu stron.
- Po zdjęciu z rusztu polej sosem balsamicznym mango – jedz palcami póki ciepłe.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal