Ricotta to ser serwatkowy, w Biance tworzony jest z ekologicznego mleka od krów wypasanych na mazowieckich łąkach, na bazie oryginalnej apulijskiej receptury. Ten rodzaj sera jest wprost stworzony do farszów – nadzienia do pierożków, naleśników, do popularnych włoskich cannoli. Ricotta też pięknie podbija smak dojrzewających wędlin, soczystych sierpniowych pomidorów, lubi się z rukolą i grillowanymi brzoskwiniami.
Dziś dzielę się przepisem na moją ulubioną krajankę z cukinii. Zawsze przygotowuję ją dzień wcześniej niż planuję serwować, ponieważ dopiero gdy ostygnie, daje się kroić w kształtne kwadraty. To jest doskonała rzecz na imprezę. Możecie ją pokroić w mniejsze lub większe kawałki, każdy warto zwieńczyć odrobiną dobrej śmietany i sezonowymi ziołami. Ja serwuję krajankę ze śmietaną, wędzonym na zimno łososiem lub kawiorem, tym razem całość wieńczy także aromatyczny czosnek niedźwiedzi.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy Smaki Portugalii
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g cukinii
- 200 g fety
- 200 g ricotty Bianca FABRYKA Deli
- 50 g tartego sera Bastiaansen FABRYKA Deli
- 5 jaj z Gochówki
- 150 g mąki pszennej typ 500 Adam Furgała
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki, posól ją delikatnie i odstaw by puściła soki. Po 15 minutach odciśnij.
- Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodaj do cukinii resztę składników, dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (30 x 30 cm).
- Zapiekaj w temperaturze 180 stopni góra-dół przez ok. 40 minut.
- Daj daniu wystygnąć nim zaczniesz je kroić.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal