Skip to content

Kolejny wielkanocny klasyk. Tym razem jednak jajka są zaledwie wdzięcznym tłem dla grającego główne skrzypce kawioru z jesiotra. Kawior pochodzi z polskiej hodowli Antonius. Gonadę pozyskuje się od niemal dziesięcioletnich samic. Hodowla jest długotrwała i wieloetapowa, na ostatnie tygodnie ryby przenoszone są do krystalicznie czystych wód artezyjskich, co przekłada się na wyjątkowy smak kawioru.

Kawior od Antoniusa to produkt niezwykły. Ziarna nie są pasteryzowane, mają dzięki temu maślaną rozpływającą się na podniebieniu konsystencję, nie strzelają na języku, a ich kolor jest szaro-brązowy. Ten smak zasługuje na celebrację. Kawior nakładamy na jajko tuż przed jedzeniem. Potrzebuje kilkunastu sekund by się otworzyć i móc zacząć czarować całą swą naturą.

Ekologiczne nasiona rzeżuchy dostępne są u Pań Turkiewicz, można już siać, do czego bardzo namawiamy na przednówku. Parapetowa zieleninka to najlepsza świeżyzna o tej porze roku. Słońce coraz dłużej operuje, parapet szybko się więc zazielenia 🙂 Ciekawostka – obok rzeżuchy zasiać można także ekologiczne nasiona gorczycy – mają śliczne, lekko fioletowe listki i musztardowy smak – znakomicie łączą się ponadto z wielkanocnymi potrawami. Mowa tu o nasionach gorczycy, które spotkasz na dziale z przyprawami, u nas dostaniesz je w Eco4You i u Biosprawiedliwych.

Składniki:

  • 8 jaj EKO z Gochówki
  • dwie solidne garści rzeżuchy ze stoiska Powielin
  • garść szczypiorku
  • 20 g masła
  • łyżka kwaśnej śmietany od Nowaka Zielony Stragan
  • sól i pieprz
  • kawior z jesiotra Antonius ze stoiska Raczek

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, powinny się gotować przez 10 minut.
  2. Gdy ostygną obierz je ze skorupki, tak by pozostały kształtne i gładkie.
  3. Przekrój je na pół i wyjmij z każdej połówki żółtko.
  4. Żółtka, masło, śmietanę, sól i pieprz zmiksuj na jednolitą masę w blenderze lub utrzyj w moździerzu.
  5. Dodaj do masy drobno posiekaną zieleninę.
  6. Wyłóż na każdą jajeczną połówkę czubatą łyżeczkę farszu.
  7. Bezpośrednio przed jedzeniem na każdym jaju ułóż niewielką porcję kawioru.
  8. Posyp z wierzchu szczypiorkiem lub rzeżuchą.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal