Pieprznik jadalny powszechnie zwany kurką to grzyb o niezwykłym smaku, nawet ci, którzy z zasady grzybów nie tykają, dla kurki robią wyjątek. Według mnie ten jędrny, słodkawy grzybek najpiękniej ukazuje swe oblicze w jajecznicy. Współistnieje z jajkami i wiejskim masłem perfekcyjnie. Zwykło się mawiać, że nie ma ideałów, jajecznica z kurkami jest ideałem, to nie podlega dyskusji. Można ją zagryzać chlebem, albo podać bezpośrednio na grzance oprószoną z wierzchu niewielką ilością drobno siekanego szczypiorku.
- Kurki 200 g
- Jajka z Gochówki 6 szt
- Cebula
- 2 łyżki masła od Nowaka
- Szczypiorek
- Chleb Vege Kiosku
1. Zblanszuj kurki delikatnie na maśle, dodaj do nich cebulę pokrojoną w kostkę.
2. Jajka wymieszaj w miseczce z dodatkiem soli i pieprzu.
3. Gdy kurki są miękkie dodaj jajka, po wyłączeniu grzania wmieszaj do całości odrobinę zimnego masła.
4. Podawaj z pieczywem lub wyłóż na wysmarowaną masłem grzankę.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal