Drożdżówki z BioBazaru to takie z gatunku na bogato – ciężkie od masła i dodatków. Nie inaczej ma się sprawa z jagodziankami, dominuje w nich obfitość leśnych jagód, a całość wieńczy solidna warstwa chrupiącej kruszonki. Sezon jagodowy trwa zwykle tylko przez miesiąc w roku, dlatego trzeba jeść jagodzianki póki jest ku temu okazja!
Jagodzianki oferują na naszym targu: Skarby Smaku i JAVA Cafe, Vege Kiosk wypieka je w wersji wegańskiej. The Bakery ma natomiast obłędne, przykryte pierzyną kruszonki drożdżówki z jagodami. A jakby tego było mało, co sobotę z jagodziankami przyjeżdża dodatkowo Piekarnia Gzik i Cukiernia Symbioza.
W Piekarni Gzik wypieki są certyfikowane ekologicznie. Ciekawostka – jagody rosnące w lasach mogą być uznane za ekologiczne pod warunkiem, że obszary te nie zostały poddane działaniom środków niedozwolonych w europejskim systemie rolnictwa ekologicznego.
W tym roku sezon jagodowy wystartował wcześniej, jesteśmy za tym, by w lipcu usta i dłonie były fioletowe od jagód. Wgryzajcie się więc w tę dobroć, która eksploduje jagodową słodyczą!
Możecie na BioBazarze przeprowadzić swój własny jagodziankowy ranking.