Jastrzębie Kąty to niewielka osada na Mazowszu. Tutaj działa przetwórnia, tu funkcjonuje gospodarstwo Włodka i Doroty, sześciohektarowe stawy rybne znajdują się w sąsiedniej wiosce Łupiny. Teren ten należał do pradziadków Właścicieli, w początkach lat 2000 udało się odzyskać te ziemie od państwa, Włodek i Dorota postanowili im przywrócić dawny charakter, w Jastrzębich Kątach od bardzo dawana hodowano karpie, tak też jest więc i dziś. Stawy są regularnie zarybiane, o ryby dba się w sposób naturalny. Sposób hodowli przekłada się bezpośrednio na smak ryby, wystarczy spróbować dostępnych na BioBazarze wyrobów, by się o tym przekonać. Paprykarz z Jastrzębich Kątów to luksusowa wersja oldschoolowego klasyka – można się w nim rozsmakowywać bez końca. Jest pikantny, lekko wędzony, pyszny! A karp po żydowsku to pochwała delikatności. Ryba jest tu tak subtelna, tak leciutka, że niewielu skojarzy ją z tym gatunkiem. W gospodarstwie uprawiane są także ekologiczne warzywa, na bazie których powstają tutejsze specjały. Wyroby z Jastrzębich Kątów pokazują, że sposób prowadzenia hodowli i upraw ma kluczowe znaczenie, jeśli nie ingerujemy nadmiernie w naturę, odpłaca się nam ona tym, co najlepsze. To proste, uczciwe jedzenie, przygotowane z poszanowaniem tradycji miejsca i lokalnej spuścizny kulinarnej. Wpadajcie po wyroby z karpia, fantastyczne domowe zupy Doroty i po jaja od zadowolonych z życia kur.
Od 9 kwietnia oferta Gospodarstwa Jastrzębie Kąty dostępna będzie na stoisku Raczek – lokalizacja pozostaje bez zmian.
Zapraszamy od WTORKU do SOBOTY.
Numer stoiska: 7
Numer certyfikatu: PL-EKO-05-006292/G/21/1