W tym daniu sprawa najważniejsza to kurczak – mięso powinno pochodzić od dobrze karmionych, wybieganych zwierząt, wówczas smak jest pełny, struktura konkretniejsza, no i wartość bez porównania lepsza. Ekologiczny drób z BioBazaru wypadnie tu przednio. To ekspresowa odsłona lubianej sałatki Cezar. Nie robimy sosu, do mięsa i warzyw dodajemy łyżkę gotowego majonezu, kaparów i parmezan w płatkach. Z wierzchu posypujemy całość grzankami z czerstwej bułeczki. Lepiej wymieszać składniki tuż przed jedzeniem, aby warzywa i grzanki zachowały pożądaną chrupkość.
Wariant: Kurczaka warto przygotować w większej ilości, można go bowiem i w kanapkę wpakować i do makaronu wkroić – dzieciaki uwielbiają to rozwiązanie.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- pierś z ekologicznego kurczaka Banpol lub Zagroda Łącka
- miks przypraw: tymianek, kurkuma, pieprz czarny tłuczony, sól, papryka słodka
- 1 marchew
- kawałek pora
- listki szpinaku
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka majonezu
- 50 g parmezanu
- czerstwe pieczywo
- olej
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
- Pierś z kurczaka natrzyj solą i przyprawami.
- Usmaż mięso z obu stron aż będzie rumiane następnie przełóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- W czasie gdy mięso się piecze przygotuj grzanki z czerstwego chleba. Pokrojone w kostkę pieczywo równomiernie podsmaż na średnim ogniu.
- Po 15 minutach wyjmij mięso z piekarnika i daj mu odpocząć 5 minut, by soki się w nim skoncentrowały.
- W pojemniku na wynos układaj szpinak, wiórki marchewki (najwygodniej je zrobić obieraczką do warzyw) pokrojonego drobno pora, na wierzch wyłóż pokrojonego w plastry kurczaka.
- Dodaj łychę majonezu kilka owoców kaparów z zalewy. Na sam koniec posyp wiórkami parmezanu i przygotowanymi wcześniej grzankami.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal