Wszystko zaczęło się w Holandii, gdzie Tomek, nasz Wystawca nałapał inspiracji. Pierwszym krokiem było założenie pieczarkarni, następnie oferta poszerzyła się o gatunki egzotyczne takie jak boczniaki w kilku odmianach, nameko, shitake, soplówka czy maitake. W 2013 r hodowla uzyskała certyfikat ekologiczny. Najistotniejszym czynnikiem eko uprawy grzybów jest podłoże, które różni się w zależności od gatunku, jaki chcemy wyhodować, jest bogate, żywe, stoi w kontrze do jałowych podłoży konwencjonalnych. Jakość ściółki ma kluczowe znaczenie ponieważ grzyby chłoną z niej na potęgę. Ważne, by była naturalna, żyzna, niezasilana sztucznymi preparatami. Uprawa grzybów egzotycznych odbywa się w specjalnych, ciemnych pomieszczeniach, w których temperatura i wilgotność muszą być utrzymywane na odpowiednim poziomie. Zanim pojawią się grzyby, przez wiele dni dbać trzeba o podłoże, następnie stworzyć optymalne warunki dla rozwoju grzybni, proces trwa więc tygodniami.
Na BioBazarze kupić możecie wszystkie z aktualnie dostępnych w gospodarstwie grzybów. Wbrew niesłusznej opinii grzyby to cennie źródło składników odżywczych. W kulturach Dalekiego Wschodu docenia się ich właściwości od tysiącleci. Poza wszystkim są naturalnym wzmacniaczem smaku i doskonałym zamiennikiem mięsa. Dorota Grela, którą spotkacie na stosiku Grzybów z Dąbrówki chętnie dzieli się przepisami na grzybowe specjały, poza tym, że kupicie u niej świeże grzyby, ma też duży wybór marynowanych w przepysznej marynacie własnego autorstwa.
Otwarte: wtorek – sobota
Numer stoiska: 25
Numer certyfikatu: PL- EKO-01-011238