Dzień Sera to święto jednej z naszych i Waszych ukochanych biobazarowych kategorii. Celebrować będziemy na wielu płaszczyznach, bo będzie można spróbować, kupić, pogadać o serze, zrobić swój własny ser, poznać sporo serowych sekretów, będzie się można nieźle zabawić i zainspirować. To wszystko macie w pakiecie, jeśli tylko odwiedzicie nas 27 maja.
Bianca Mozzarella show
Od kilku miesięcy jednym z hitów stoiska FABRYKA Deli, nr 60 są sery od Bianca Mozzarella. Na czele serowarni stoją Kaja i Francesco, a ich przepis na ser to oryginalna apulijska receptura i najlepsze ekologiczne mleko z Mazowsza. Świeża stracciatella z pomidorami i białym pieczywem to istne niebo w gębie! Burrata pięknie rozlewa się na grzance, wieńczy pizzę i podpłomyki, mozzarellę warto zestawić z warzywami lub owocami – świeżymi lub grillowanymi, ricotta świetna jest w farszach, masło od Bianca uwodzi śmietankowym, słodkawym aromatem – niezwykłe jakie cuda wyczarować można z mleka!
W Dniu sera Francesco i Kaja pojawią się na BioBazarze, by poczęstować Was ciepłą mozzarellą, którą przygotują na Waszych oczach. Mozzarella show odbędzie się o 10:00 i o 12:00, rezerwujcie więc czas i przybywajcie na stoisko Fabryki Deli.
Kącik dla dzieciaków – BioBazar i Smart Kids Planet w tandemie
Podczas Dnia sera będą z nami najlepsi specjaliści do spraw mądrej zabawy – animatorzy Smart Kids Planet. Będą zabawki-jedzonka, serowe kolorowanki – każdy bystrzak miło spędzi z nami czas. Na co dzień cudne zabawki Tender Leaf Toys i JellyCat dostępne są w sprzedaży na stoisku FABRYKA Deli. Po więcej atrakcji dla najmłodszych zapraszamy do centrum mądrej zabawy na poziomie -1 Fabryki Norblina.
Zrób swój ser!
Dzień sera nie odbyłby się gdyby nie wsparcie Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych oraz Fundacji Wspierania Serowarstwa Farmerskiego NA SERIO. Organizacje te zrzeszają najwybitniejszych specjalistów w dziedzinie, podczas Dnia Sera będą z nami członkowie obu – serowarzy z całego kraju. Planowana jest także strefa edukacyjna, na której będziecie mogli popatrzeć jak powstaje ser i dowiedzieć się wielu ciekawostek na temat produkcji serów. Serowarnia AhSer zaplanowała pokaz ciągnięcia serowych sznurków.
Limitowane serowe smaki lodów z Lodziarni Kanka
Nie są z nami długo, a już zdołaliście je pokochać – lody z Kanki, stoisko nr 34! Michał, który stoi za sterami lodziarni to prawdziwy pasjonat – perfekcjonista. Nie uznaje drogi na skróty, dopracowuje receptury w najdrobniejszym szczególe, chcąc czerpać z najlepszych źródeł, odbył wiele szkoleń we Włoszech. Jego lody to autorskie gelato powstające z najlepszych składników. Hitem są między innymi fantastyczne lody z owczego mleka ze Śródborza. Na Dzień sera Michał planuje limitowane smaki stworzone specjalnie na tę imprezę – lody z serami w tytule. Poza nimi będą też popularne lubiane smaki.
Degustacja nieserów z Pracowni Endorfiny
Dla tych, którzy zrezygnowali z jedzenia nabiału, na stoisku Bueanata, nr 16 będą dostępne wegańskie odpowiedniki serów – powstałe na bazie nerkowców w Pracowni Endorfiny. W niewielkiej manufakturze powstają serki do smarowania, do tarcia, kanapkowe i roślinne zamienniki mozzarelli. Niesery pięknie wyglądają i bajecznie smakują. 27 maja planowana jest szeroka degustacja wyrobów z Endorfin.
Ebook serowy BioBazaru
Każdy gość BioBazaru będzie podczas naszej imprezy mógł pobrać ebook z przepisami na dania z serem. Polecamy ogromnie, ponieważ oferta serów z BioBazaru pozwala na rozmaite eksperymenty kulinarne – pokażemy Wam, który ser zanurzyć w gorącym sosie, który usmażyć w panierce, a który wrzucić na ruszt. Rozwiązania to nieoczywiste, a genialne!
Każdy kto kocha ser, każdy kto docenia prawdziwe jedzenie powinien być w tym dniu z nami. SERdecznie zapraszamy na BioBazar w Fabryce Norblina.