Nabiał owczy to produkt sezonowy. Na początku roku mleko stanowi pokarm wyłącznie dla młodych owieczek, gdy maluchy rosną, z tygodnia na tydzień mleka jest coraz więcej i możliwe jest wytwarzanie pierwszych serów, jogurtów i kefirów. Kefir owczy jest gęsty i tłusty, dzięki czemu stanowi znakomitą bazę dla najlepszego sezonowego chłodnika. W czerwcu jest już czas na ekologiczną rzodkiewkę, pojawiają się też pierwsza botwinka i ogórki – nic tylko robić! Chłodnikowy róż pięknie się prezentuje jedzony w plenerze. Najlepiej zrób go dzień wcześniej, niech naciągnie.
Składniki:
- 3 butelki owczego kefiru Śródborska Manufaktura Serów
- 4 buraki EKO Powielin
- botwinka EKO pęczek Powielin
- koperek EKO pęczek Bukiet Smaków
- szczypiorek EKO pęczek Bukiet Smaków
- rzodkiewka EKO pęczek Bukiet Smaków
- 4 ogórki gruntowe EKO Ekologiczne Gospodarstwo Mrzygłód
- ząbek czosnku
Wykonanie:
- Buraki ugotuj wcześniej na parze. Pod koniec gotowania dołóż botwinkę by również zmiękła. Dokładnie ostudź.
- Ekologiczne ogórki i rzodkiewkę posiekaj w drobną kostkę.
- Podobnie posiekaj buraki i botwinkę.
- Zalej warzywa owczym kefirem, dopraw solą, pieprzem i tartym czosnkiem.
- Przykryj całość talerzykiem, wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Tuż przed podaniem dodaj do chłodnika drobno posiekany koperek i szczypiorek.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal