Szarpana wieprzowina piecze się długo bo 7-8 godzin, ale piecze się gdy Ty śpisz.
Możesz przygotować ją w wolnowarze lub piekarniku. Wieczorem obsypujesz mięso mieszanką przypraw, dodajesz owoce, czosnek i cebulę, podlewasz octem jabłkowym, cydrem lub calvadosem. Przykrywasz pokrywką i wkładasz do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Potem rzeczy się dzieją bez Twojego udziału. Rekomenduję zrobić większą ilość mięsa, by było i do pracy i na jedzenie w domu. Rano obudzi Cię fantastyczny zapach. Szarpana wieprzowina jest bardzo uniwersalna, można ją serwować w bułeczce, do obiadu albo, jak my dzisiaj – z owocami, orzechami i kapustą jako bowl na wynos. Aromatyczne, mięciutkie, słodko-kwaśno-pikantne coś pysznego!
Polecam piec w żeliwnym garnku lub brytfance. Koniecznie pod przykryciem.
Wariant: W ten sam sposób przygotować można kaczkę lub gęś.
Czas przygotowania: 8 godzin
Składniki:
- 1 kg łopatki lub karkówki wieprzowej Wasąg
- miks przypraw: łyżeczka kuminu, łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki cayenne, ¼ łyżeczki wędzonej papryki, ¼ łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru brązowego
- 3 słodkie jabłka Gospodarstwo Ekologiczne Kazimierz Miąsek
- garść żurawin słodzonych sokiem jabłkowym Domowe Smaki Adam Furgała
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- pół szklanki octu jabłkowego z Lawendowej Spiżarni pod Wiatrakiem
Wykonanie:
- Wymieszaj wszystkie przyprawy w miseczce albo słoiku – dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie mieszanki w większej ilości. Mięso według tego przepisu jest tak smaczne, że często chce się do niego wracać.
- Równomiernie wetrzyj przyprawy w łopatkę. Przełóż do żeliwnej brytfanki.
- Czosnek, cebulę i jabłka możesz włożyć w całości albo pokroić. Jak wolisz.
- Dosyp suszoną żurawinę.
- Dolej ocet jabłkowy. Przykryj garnek pokrywką.
- Włóż do piekarnika nagrzanego na 140 stopni (góra-dół) i zapomnij na 7-8 godzin.
- Po tym czasie mięso porozdzielaj widelcem, wymieszaj z resztą składników.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal