Skip to content

Szarpana wieprzowina piecze się długo bo 7-8 godzin, ale piecze się gdy Ty śpisz.
Możesz przygotować ją w wolnowarze lub piekarniku. Wieczorem obsypujesz mięso mieszanką przypraw, dodajesz owoce, czosnek i cebulę, podlewasz octem jabłkowym, cydrem lub calvadosem. Przykrywasz pokrywką i wkładasz do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Potem rzeczy się dzieją bez Twojego udziału. Rekomenduję zrobić większą ilość mięsa, by było i do pracy i na jedzenie w domu. Rano obudzi Cię fantastyczny zapach. Szarpana wieprzowina jest bardzo uniwersalna, można ją serwować w bułeczce, do obiadu albo, jak my dzisiaj – z owocami, orzechami i kapustą jako bowl na wynos. Aromatyczne, mięciutkie, słodko-kwaśno-pikantne coś pysznego! 

Polecam piec w żeliwnym garnku lub brytfance. Koniecznie pod przykryciem.

Wariant: W ten sam sposób przygotować można kaczkę lub gęś.

Czas przygotowania: 8 godzin

Składniki:

Wykonanie:

  1. Wymieszaj wszystkie przyprawy w miseczce albo słoiku – dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie mieszanki w większej ilości. Mięso według tego przepisu jest tak smaczne, że często chce się do niego wracać.
  2. Równomiernie wetrzyj przyprawy w łopatkę. Przełóż do żeliwnej brytfanki.
  3. Czosnek, cebulę i jabłka możesz włożyć w całości albo pokroić. Jak wolisz.
  4. Dosyp suszoną żurawinę.
  5. Dolej ocet jabłkowy. Przykryj garnek pokrywką.
  6. Włóż do piekarnika nagrzanego na 140 stopni (góra-dół) i zapomnij na 7-8 godzin.
  7. Po tym czasie mięso porozdzielaj widelcem, wymieszaj z resztą składników.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal