Aktualności
Na BioBazarze dzieje się bardzo dużo. Przeczytajcie artykuły i dowiedzcie się co u nas.
Schabowy z kością
Klasyka polskiej kuchni, choć oryginalnie wywodzi się z Austrii. W naszym kraju modelowy panierowany schabowy smażony jest na smalcu, przy czym dawniej zazwyczaj był to kawałek schabu z kością. Dziś […]
Sexy jedzenie? Dajcie się skusić!
W kreowaniu apetytu ważne są: wygląd, zapach, kształt, tekstura jak również temperatura potrawy. W centralnym układzie nerwowym – jak w wielkim garze, dochodzi do wymieszania tych wszystkich bodźców. Całość doprawiona […]
Dzikie rillettes
Na stoisku Dziki Kaczor dostaniecie pyszny smalec z dzika. Mięso i tłuszcz leśnych zwierząt to pełnowartościowe, wysoko odżywcze produkty. Dzikie zwierzęta mają zróżnicowaną dietę, z leśnych stanowisk wyskubują najsmaczniejsze dla […]
Kruche ciasteczka na smalcu
W latach 80. ciastka na smalcu były bardzo popularne, wyciskało się je przy pomocy maszynki do mięsa – maszynka miewała specjalną nakładkę do takich ciasteczek. Kruche ciastka zwykle robi się […]
Jaki tłuszcz jest najlepszy dla dzieciaków?
Zaczął się najbardziej tłusty tydzień w roku, karnawał się kończy, Tłusty Czwartek za pasem. My będąc w temacie prezentujemy kolejną rozmowę z pediatrą dr Ewą Miśko-Wąsowską – dziś o tym […]
Tłusty Czwartek – a może by tak na wytrawnie?
Dziś myśląc o Tłustym Czwartku snujemy fantazje na temat obficie wypchanych lukrowanych pączków, skąpanych w cukrze pudrze faworków, fantazyjnie powywijanych churrosów…dawniej natomiast ostatni tydzień karnawału świętowano na tłusto, choć niekoniecznie […]
Jajecznica na skwarkach
Pokrojona drobno słonina wieprzowa to wstęp do najlepszej jajecznicy pod słońcem. Słoninę wytapiać należy powoli aż do powstania cudownie chrupiących skwareczek. Sugeruję wytopić większą ilość i potem przez wiele dni wykorzystywać […]
Portugalska oliwa – odrębna historia w każdej butelce
Czy wiesz, że na BioBazarze mamy Wystawców z tytułami certyfikowanych degustatorów oliwy? W Polsce to rzadka profesja, jednak Marzena i Gonçalo dzielą życie między Polskę i Portugalię, gdzie oliwa to […]