Aktualności
Na BioBazarze dzieje się bardzo dużo. Przeczytajcie artykuły i dowiedzcie się co u nas.
Mazurek malinowo-różany
Mazurek to taki folklor do zjedzenia. W polskiej tradycji był swoistą kulinarną nagrodą za okres postu. Wyczekane, pierwsze po przerwie ciasto było bogate, zazwyczaj mocno słodkie i przaśne w odbiorze. […]
Jajka z rzeżuchą i kawiorem z jesiotra
Kolejny wielkanocny klasyk. Tym razem jednak jajka są zaledwie wdzięcznym tłem dla grającego główne skrzypce kawioru z jesiotra. Kawior pochodzi z polskiej hodowli Antonius. Gonadę pozyskuje się od niemal dziesięcioletnich […]
Wyhoduj sobie wiosnę na parapecie
Mamy przednówek, zatem taki moment, w którym serce już rwie do zielonego. Jeszcze przez chwilę musimy być cierpliwi. Warzywa korzeniowe, ziemniaki, dynie, cebulowe i kapustne wciąż wiodą prym, a jeśli […]
Jak pracujemy w święta
Morza sałatki jarzynowej, oceany majonezu, jaja na tysiąc sposobów, baby, mazurki, żur i biała kiełbasa – takie tematy chodzą nam po głowie, a to oznacza jedno – Wielkanoc tuż-tuż! Przed […]
Żur grzybowy z uszkami
Na wstępie trzeba podkreślić, że jest to mocno kwaśny żur z charakterem. Druga rzecz, która musi wybrzmieć – zakwas na żur z Żywych Kultur jest genialny! Uszka zwyczajowo wrzucane są […]
Zupy w diecie najmłodszych
Przednówek to czas, w którym podstawę diety stanowią dary minionego sezonu. Warzywa kapustne, korzeniowe, cebulowe, ziemniaki i dynie – wszystkie pięknie grają w rozgrzewających zimowych zupach. Nieważne czy przygotowujemy esencjonalne […]
Majonez z czarnym czosnkiem
Majonez to jest taka rzecz, którą warto kręcić samemu – szczególnie gdy ma się pod ręką, jak my, doskonałe składniki – najlepsze jajka i olej rzepakowy z certyfikatem eko. Podstawową […]
Naturalne probiotyki na odporność
“Pro bios” znaczy “dla życia” i istotnie, probiotyki to pożyteczne bakterie, które wspierają nasze zdrowie. Odporność leży w jelitach, to tam jest scena dla sprzyjających nam bakterii probiotycznych. Doskonałym źródłem […]