Aktualności
Na BioBazarze dzieje się bardzo dużo. Przeczytajcie artykuły i dowiedzcie się co u nas.
Kuchnia roślinna nie musi być “zamiast”, to pełnowartościowe, pyszne i samostanowiące jedzenie.
Czy wiecie, że Warszawa od lat pozostaje w czołówce światowych miast przyjaznych weganom? Coraz więcej u nas konceptów dedykowanych kuchni roślinnej, nasz BioBazar to także znakomity adres na zakupy w […]
Cytrusowe szaleństwo
u Eli i Ali z NovejBio
Wkroczyliśmy Drodzy Państwo w czas cytrusowego urodzaju. Teraz pomarańcze, cytryny i mandarynki dojrzewają na Sycylii, w Grecji i w Hiszpanii. W grudniu i styczniu jest najlepszy moment by je zrywać. […]
Retro zapiekanki
Każdy ma chyba swoje osobiste zapiekankowe sentymenty – ja z rozrzewnieniem wspominam zapiekanki na pewnym dworcu, gdzie miałam swoją stację przesiadkową. Kiedyś pokusa zjedzenia idealnie chrupiącej, nieprzekombinowanej, polanej dość podłym […]
Rillettes z łososia i suma
To jest znakomita rzecz na świąteczny stół, niewymagająca, pyszna, idealna do chleba, ja lubię ją także serwować na mięsistych liściach sałaty lub cykorii. Rybne rillettes świetnie się łączy ze smakiem […]
Kiszonki od Dylewskich – tradycyjnie od pokoleń
W rodzinie Dylewskich kombuchę piło się już w PRL! W rodzinie Dylewskich kisi się od pokoleń, Pan Tadeusz ukisić potrafi dosłownie wszystko. Na stoisku Żywe Kultury poza zakwasami dostaniecie kiszone […]
Opowieść Wigilijna Pani Ewy Smuk Stratenwerth – rodzinne święta w Grzybowie
Stoisko Hruby – chleb i sery z Grzybowa jest z nami na BioBazarze niemal od samego początku. Gospodarstwem w Grzybowie zawiadują Pani Ewa i Peter Stratenwerth. Przez te wszystkie lata zdołali […]
Grzanka z marynowaną papryką i kaszanką od Wasąga
Wiedzieliście, że grillowana papryka doskonale współistnieje z kaszanką? Ekologiczna kaszanka pieczona ze stoiska Wasąg ładnie kroi się w plastry, a pod wpływem temperatury nie rozpada się, zachowuje fason, pozostaje zgrabniutka. […]
Kozia Kraina – tu każda koza ma imię, a każdy ser swój unikalny charakter
Kozia Kraina to istna kraina mlecznej obfitości. Kraina ta powstała w 2015 roku w Adamowie pod Częstochową. Znakiem rozpoznawczym gospodarstwa są bogate, bajecznie kolorowe sery niczym z barokowych obrazów. Pani […]