Wszyscy za nimi przepadają! Sprawdzają się na śniadanie, obiad i przekąskę – w domu, w pracy, na imprezie i w drodze. W miejsce mąki pszennej używamy mąki jaglanej i skrobi ziemniaczanej, kwasowość greckiej fety i świeży koperek fajnie przełamują całość. Klasyczna ich wersja wywodzi się z Grecji i nosi nazwę Kolokithokeftedes, na Peloponezie często do ciasta dodawana jest mięta. Zimą warto skorzystać z aromatycznej mięty liofilizowanej. Placuszki z cukinii lubią towarzystwo sosu tzatziki, który można podać w wersji klasycznej lub przygotować na jogurcie roślinnym.
Taki zestaw to doskonała opcja na drugie śniadanie na wynos.
Wariant: placki z cukinii świetnie smakują też ze śmietaną, z wędzoną rybą i kawiorem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 szt. cukinii średniej wielkości Zielony Stragan
- 2 jajka ekologiczne Banpol
- 120 g mąki jaglanej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- koperek lub mięta Powielin, ECO4You
- 50 g fety Olivea
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach, posól, odstaw na kwadrans.
- Odciśnij cukinię, by była sucha.
- Dodaj dwa jajka, mąkę, skrobię, zgnieciony ząbek czosnku i drobno pokrojoną szalotkę.
- Na koniec wmieszaj rozkruszoną fetę i drobno pokrojony koperek.
- Smaż z obu stron na średnim ogniu na złoto.
- Smakują na zimno lub na ciepło.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal