W tym daniu pożeniłam Skandynawię, Wyspy Brytyjskie i Mazowsze. Bo czemu nie? Gravlax to peklowany w soli i cukrze łosoś – specjał jest szczególnie popularny w krajach skandynawskich. Kto natomiast był w Anglii, ten kojarzy zapewne śniadaniowe placuszki crumpets, które u źródła najczęściej serwowane są ze słodkimi dodatkami. Crumpets nieco przypominają pancakes, mają jednak inną strukturę i są bardziej wytrawne w smaku. Smażyć je należy powoli i tylko z jednej strony. Góra placuszków dojdzie bowiem w piekarniku. Crumpets idealnie pasują do ryby wędzonej i do gravlaxa, aby dodać nieco wilgoci, zestawiłam je z tłuściutkim jogurtem owczym ze Śródborza i rozwiązanie to niniejszym polecam.
Składniki:
- 200 g Gravlaxa Raczek
- 1 jogurt owczy ze Śródborskiej Manufaktury Serów
- 300 ml mleka ekologicznego
- 200 g mąki pszennej od Adama Furgały
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego ekologicznego
- 1/2 łyżeczki soli
- odrobina oleju do smażenia
- 50 g masła od Nowaka z Zielonego Straganu
- jogurt owczy ze Śródborskiej Manufaktury Serów
*opcjonalnie: u Raczka dostępne są przypominające crumpets gotowe placuszki, które przed podaniem wystarczy podgrzać na patelni
Wykonanie:
- Ciasto na crumpets musi wyrosnąć, po wymieszaniu składników całość należy przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie ustaw patelnię na małym ogniu, wysmaruj ją przy pomocy pędzelka lub ręcznika papierowego odrobiną oleju.
- Nastaw piekarnik na 170 stopni – funkcja grill, jeśli masz na stanie palnik do creme brulee, piekarnika nagrzewać nie musisz.
- Wykładaj kształtne okrągłe porcje, które z czasem zaczną rosnąć i “puszczać do Ciebie oczka”
- Pozostaw placki na wolnym ogniu do momentu gdy ciasto ładnie się zetnie, a na jego powierzchni powstaną małe dziureczki.
- Wówczas jest moment by przełożyć je na 5 minut do piekarnika, gdzie się dopieką. Ja zwykle w tej końcowej fazie przygotowywania crumpets korzystam z palnika do creme brulee. Wierzch placuszków pięknie się rumieni pod wpływem płomienia.
- Na koniec każdy placuszek potraktuj odrobiną masła, podaj je z plastrami Gravlaxa, koperkiem i owczym, cudownie kremowym jogurtem.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal