Gdy skwar leje się z nieba, szukamy letniego orzeźwienia. Polecamy je w wersji no alko – połączenie bezalkoholowego wermutu z arbuzem, ogórkiem i woda gazowaną smakuje nieziemsko i potrafi w okamgnieniu wyczarować klimat wakacji – choćby na balkonie. Polly to bezalkoholowa wersja wermutu o naturalnym składzie. Jest w nim ta charakterystyczna obłędna goryczka, dlatego moktajle przygotowane z jego udziałem są wyraziste w smaku. Koktajl bezalkoholowy wzbogacony o sezonowe składniki to idealny towarzysz letnich imprez na świeżym powietrzu. W pełni lata możesz dodać do niego także jagody i jeżyny.
Składniki:
- 50 ml Polly French Aperitif Vermouth & Orange Fabryka Deli
- 50 g arbuza EKO Ekologiczne Gospodarstwo Mrzygłód
- 50 g ogórka gruntowego EKO Ekologiczne Gospodarstwo Zając
- listki mięty EKO Bukiet Smaków
- 50 ml wody gazowanej Fabryka Deli
- kilka kostek lodu
Wykonanie:
- Arbuza pokrój w kształtną kostkę, wyjmij z niego pestki.
- Ogórka pokrój w cienkie plasterki.
- Na dno szklanki włóż kostki lodu, arbuza i ogórka.
- Wlej Polly i uzupełnij porcją wody gazowanej.
- Udekoruj listkami świeżej mięty.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal