Skip to content

Nabiał owczy to produkt sezonowy. Na początku roku mleko stanowi pokarm wyłącznie dla młodych owieczek, gdy maluchy rosną, z tygodnia na tydzień mleka jest coraz więcej i możliwe jest wytwarzanie pierwszych serów, jogurtów i kefirów. Kefir owczy jest gęsty i tłusty, dzięki czemu stanowi znakomitą bazę dla najlepszego sezonowego chłodnika. W czerwcu jest już czas na ekologiczną rzodkiewkę, pojawiają się też pierwsza botwinka i ogórki – nic tylko robić! Chłodnikowy róż pięknie się prezentuje jedzony w plenerze. Najlepiej zrób go dzień wcześniej, niech naciągnie.

Składniki:

Wykonanie:

  1. Buraki ugotuj wcześniej na parze. Pod koniec gotowania dołóż botwinkę by również zmiękła. Dokładnie ostudź.
  2. Ekologiczne ogórki i rzodkiewkę posiekaj w drobną kostkę.
  3. Podobnie posiekaj buraki i botwinkę.
  4. Zalej warzywa owczym kefirem, dopraw solą, pieprzem i tartym czosnkiem.
  5. Przykryj całość talerzykiem, wstaw do lodówki na kilka godzin.
  6. Tuż przed podaniem dodaj do chłodnika drobno posiekany koperek i szczypiorek.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal