Skip to content

Maj to miesiąc szparagów. Szparagi zielone bardzo lubią dymne aromaty. Można przygotować je na ruszcie jedynie z dodatkiem oleju i soli, albo owinąć plastrami boczku. My wzięliśmy dziś na tapet tę drugą, konkretniejszą wersję. Boczek z Rolmięsa w kujawsko-pomorskiem, jest wybitny! Co do samych szparagów – te ekologiczne zbierane są ręcznie, podczas uprawy opryskiwane są  specjalnym wywarem z pokrzywy i z alg morskich. 

Sezon na zielone i białe łebki trwa do dwóch miesięcy, trzeba się w porę najeść na zapas!

Składniki:

Wykonanie:

  1. Szparagi umyj dokładnie. Odłam zdrewniałe końcówki.
  2. Boczek z Rolmięsa pokrój w plastry – sprzedawany jest w kawałku.
  3. Owiń każdy szparag we wstęgę z boczku.
  4. Piecz na mocnym żarze z obu stron.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal