Skip to content

Zakwas buraczany to piękna sprawa. Wystarczą buraki, czosnek, przyprawy, słona woda by zadziała się magia. Beztlenowo, pod przykryciem w kilka dni aktywują się pożyteczne bakterie fermentacji mlekowej, zakwas nabiera intensywnej barwy dojrzałego burgunda, zaczyna buzować i po tygodniu zamienia się w dobro, o nieocenionych właściwościach. Zakwas to oręż w walce o odporność. W klasycznym polskim barszczu czerwonym to właśnie on jest podstawowym składnikiem, ale można go pić także jako samodzielny napój. W podstawie naszego zakwasu leżą ekologiczne buraki, dlatego wychodzi nam tak dobry i tak szybko znika. Róbcie więc zakwas, póki stare buraki są wciąż dostępne! 

Składniki:

Wykonanie:

  1. Zagotuj wodę z solą.
  2. Umyj i obierz buraki, a czosnek porozdzielaj na ząbki.
  3. Buraki pokrój w plastry o grubości ok 0,5 cm.
  4. Układaj plastry, ząbki czosnku wraz z przyprawami na dno kamionkowego naczynia lub dużego słoja.
  5. Zalej wodą i przykryj pokrywką lub talerzykiem. 
  6. Po tygodniu zakwas jest idealny, należy go wówczas przelać przez sito.
  7. Buraki z zakwasu są bardzo zdrowe, warto je zjeść w formie jarzynki lub wycisnąć w wyciskarce wolnoobrotowej.
  8. Gotowy czysty zakwas przechowujemy w lodówce.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal