Klasyk z delikatnym twistem. Do masy jajecznej został dodany łosoś wędzony – zdecydowanie lepiej sprawdza się tutaj wersja ryby wędzona na ciepło, łatwo rozdzielić ją na drobne kawałki. Świetnego łososia wędzonego dostaniecie u Raczka.
Poza tym nie ma w farszu większych niespodzianek – jest tu koperek i najlepszej jakości ekologiczne masło. Masło stanowi o tym daniu! Świeże, z ekologicznego mleka od krów karmionych zielonką i sianem z czystych, niepryskanych pastwisk. Smażymy na umiarkowanym ogniu tuż przed podaniem, by farsz podgrzał się równomiernie, a wierzch przysmażył na złoto.
Jaja z Gochówki – dlaczego są wyjątkowe? To jaja od kur indywidualistek biegających po okalających gospodarstwo lasach. Czy można być szczęśliwszą kurą niż ta, która przechadza się co dnia po sosnowym lesie?
Składniki:
- 8 jajek EKO z Gochówki Fabryka Deli
- koperek EKO z Powielina
- 50 g masła od Nowaka Zielony Stragan
- sól i pieprz
- 100 g łososia wędzonego na ciepło Raczek
- surowe jajko
- dwie łyżki oleju
- bułka tarta
Wykonanie:
- Ugotuj jaja na twardo.
- Wystudzone jaja przekrój wzdłuż przy pomocy ostrego noża z ząbkami.
- Wyjmij jaja ze skorupek.
- Posiekaj drobno koperek.
- Zmiksuj jajko z koperkiem, masłem i z wędzonym łososiem, dopraw solą i pieprzem.
- Taką masą faszeruj puste skorupki, panieruj wierzch jaja w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Smaż na maśle na umiarkowanym ogniu tuż przed podaniem.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal