Pokrojona drobno słonina wieprzowa to wstęp do najlepszej jajecznicy pod słońcem.
Słoninę wytapiać należy powoli aż do powstania cudownie chrupiących skwareczek. Sugeruję wytopić większą ilość i potem przez wiele dni wykorzystywać smalczyk do różnych celów. Skwarki wieprzowe mogą być okrasą do ziemniaków, pierogów, dodatkiem do baby ziemniaczanej. Wracając jednak do jajecznicy – to proste, konkretne i przaśne śniadanie, ale czasem właśnie takich przyjemności organizm się domaga.
Składniki:
- 500 g słoniny wieprzowej z Tradycji Smaku
- 3 jajka EKO z Gochówki Fabryka Deli
Wykonanie:
- Słoninę pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię i wytapiaj na małym ogniu. Po ok 20 minutach skwarki powinny być gotowe.
- Dwie łyżki skwarek z odrobiną smalcu wyłóż na patelnię
- Jajka roztrzep w miseczce, delikatnie posól – słonina z Tradycji Smaku jest słona więc dozuj sól z umiarem.
- Usmaż, ale nie przeciągnij. Jajecznica musi mieć dość luźną konsystencję.
- Serwuj z białym pieczywem.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal