Skip to content

Mule przygotowane w ten sposób to smak francuskiego wybrzeża. Zauważyliśmy, że danie to świetnie pasuje do długich jesiennych i zimowych wieczorów, ponieważ przywołuje wspomnienie słonecznej plaży, beztroskich chwil, pozwala myślom wyruszyć w podróż.
Mule mają jeszcze jedną zaletę, bardzo szybko zamienić je w aromatyczną potrawę. Wystarczy kwadrans i w domu zapachnie jak w plażowym bistro na Lazurowym Wybrzeżu.

Składniki:

  • 1 kg muli od Fisk.store
  • 4 szalotki 
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki 
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • masło 2 łyżki
  • sól i pieprz
  • ostra papryczka
    opcjonalnie: chlust słodkiej śmietanki 30%

Wykonanie:

  1. Wypłucz muszle pod bieżącą zimną wodą, na durszlaku. Odrzuć połamane, nadkruszone muszle, z pozostałych zeskrob narośla i usuń włókna.
  2. Jeśli chcesz sprawdzić świeżość uchylonego małża, zastukaj skorupką o blat kuchenny, wówczas skorupka powinna się domknąć.
  3. W rondlu z grubym dnem rozpuść masło, następnie dodaj do niego posiekaną szalotkę i czosnek. Gdy cebulowe zmiękną, jest moment by wlać wino, dodać sól
    i pieprz. 
  4. Gdy wino zacznie się gotować, wrzuć do garnka oczyszczone mule i przykryj całość pokrywką.
  5. Proces gotowania trwa ledwie 5 minut, w tym czasie dobrze jest kilkakrotnie wstrząsnąć garnkiem, by muszle równomiernie się ugotowały.
  6. Na koniec wsyp do garnka posiekaną natkę pietruszki, ja lubię dodać też nieco ostrej papryczki, u źródła raczej jej nie spotkasz.
  7. Niektórzy dodają też chlust słodkiej śmietanki, sposób ten odbiega od klasyki, ale jest wart polecenia. Sosik zmienia charakter, robi się bardziej kremowy.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal