Rybę na czas pieczenia można obłożyć ulubionymi ziołami i cytryną, ale nie trzeba.
We Francji doradę często robi się saute, opiekając ją na grillu, w piekarniku lub na rozgrzanej płycie plancha. Dopiero po upieczeniu wyjmuje się kawałki białego mięsa i doprawia na talerzu – solą morską, oliwą, persilladą lub masłem ziołowym.
Polecam, bo nie da się łatwiej, a dorada ekologiczna od Fiska to ryba, którą warto celebrować i której nie należy zagłuszać zbyt dużą ilością dodatków.
Składniki:
- ekologiczna dorada wypatroszona z Fisk.store i tyle… 🙂
Wykonanie:
- Jeśli dorada jest wypatroszona, a taką dostaniesz w Fisku, nie masz za wiele roboty. Opłucz ją delikatnie pod zimną wodą.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni – grzanie góra-dół.
- Ryba upiecze się w zależności od wielkości w 20-30 minut.
- Upieczoną doradę połóż na środku stołu, zsuń wierzchnią warstwę skóry
i śmiałym ruchem oddziel mięso od ości, nakładaj na talerze.- Kawałki ryby każdy niech doprawi wedle uznania.
- Bardzo polecam połączenie z popularnym francuskim sosem persillade –
- z natki pietruszki, czosnku, soli i dobrej oliwy z oliwek, można dodać także ocet winny lub jabłkowy.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal