To jest danie z cyklu: wakacje w mieście. Kupując na BioBazarze możemy sobie w okamgnieniu wyczarować klimat wczasów na wybrzeżu. Ryby i owoce morza w obstawie odpowiednich dodatków skutecznie przenieść potrafią myślami w słoneczne miejsca – można sobie tym sposobem zaserwować wycieczkę do Portugalii, Hiszpanii, a także dalej. Ja dziś nie mogłam się zdecydować, który kierunek obrać – wyszło mi połączenie Kornwalii i stołówki ośrodka wczasowego w Ustce – pyszne, oldschoolowe, wakacyjne, beztroskie. Co istotne, takie wakacje można sobie sprawić przez cały rok. W Wielkiej Brytanii zwykle korzysta się z gatunków morskich – przy czym dorsz i plamiak są najbardziej oczywistym wyborem, ja postawiłam dziś na słodkowodnego sandacza, bo bardzo go lubię w tej formie.
Składniki:
- 400 g filetu z sandacza
- na ciasto:
- 70 g mąki pszennej
- 70 g mąki ryżowej
- 200 ml wody gazowanej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- solidna szczypta soli
- solidna szczypta pieprzu
- 0,5 l oleju rzepakowego do głębokiego smażenia
- 500 g dużych ziemniaków
- 300 g młodej kapusty
- 1 mała szalotka
- 1 marchew
- 2 łyżki majonezu
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka ekologicznego cukru trzcinowego
- pieprz i sól
Wykonanie:
- Dokładnie umyj ziemniaki, będziesz je piec ze skórką. Podziel je na równe łódeczki, delikatnie wytarzaj w oleju i posól. Tak przygotowane włóż do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Będą gotowe za ok. pół godziny.
- Połącz wszystkie składniki na ciasto, przykryj i wstaw na kwadrans do lodówki.
- W czasie gdy ciasto odpoczywa, poszatkuj kapustę i resztę składników surówki, połącz, dopraw, dokładnie wymieszaj. Majonez dodaj przed samym podaniem, gdy reszta składników się przegryzie.
- Rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Podzieloną na 2 kawałki rybę posól
i popieprz, następnie zanurz w przygotowanym wcześniej cieście. Smaż na złoto na średnim ogniu.- Podaj rybę w towarzystwie surówki z kapusty i zarumienionych ziemniaków.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal