U Pana Arka dostaniecie rzecz wspaniałą – niskokaloryczny makaron Konjac, odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej i bezglutenowej. Na stoisku ECO4You kupicie go w różnych kształtach. W 100 g takiego makaronu jest ledwie 9 kcal! Gdy podlejemy go obficie śmietanką 30% i posypiemy dojrzałym serem, kaloryczność wzrośnie, ale to dobrze – na diecie keto unikamy węglowodanów, tłuszcz nam niestraszny. Makaron Konjac, inaczej shirataki należy po wyjęciu z opakowania opłukać, a następnie podsmażyć lub podgotować. Tutaj mamy piękną i smakowitą wersję z niezawodnymi grzybami z Dąbrówki i płatkami czosnku. Proste i poetycko pyszne. Z wierzchu można dodatkowo posypać dojrzałym serem Bastiaansen, natką pietruszki lub dymką.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 300 g makaronu Konjac ECO4You
- 500 g grzybów Ekologiczne Grzyby z Dąbrówki
- łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki 30% Zielony Stragan
- sól i pieprz
- 50 g dojrzałego sera Bastiaansen FABRYKA Deli
- dymka lub natka pietruszki
Wykonanie:
- Makaron Konjac przepłucz pod zimną wodą na sitku.
- Na patelni podsmaż grzyby na złoty kolor, najlepiej na maśle.
- Gdy grzyby są już rumiane dodaj śmietankę i płatki świeżego czosnku.
- Gdy sos nieco zgęstnieje dopraw solą i pieprzem.
- W ostatniej fazie wrzuć na patelnię makaron, niech się w sosie przez 5 minut podgotuje.
- Przełóż do pojemnika na wynos, oprósz dojrzałym serem Bastiaansen – ma bardzo dużo charakteru i lubi się z grzybami.
- Jeśli lubisz zielone, posyp dymką lub natką pietruszki.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal