Dzień Marchewki to niezły pretekst, by przy okazji przypomnieć, że ta wdzięczna przedstawicielka korzeniowych jest jednym z kuchennych specjałów, które możemy zjeść w całości. Dlaczego? Dlatego, że takie kuchenne #zerowaste jest nie tylko modne, potrzebne czy etyczne ale i pyszne. Nadchodzi Wielkanoc, więc nie zabraknie jej w jarzynowej sałatce, czy jak kto woli – śląskim szałocie, ale solo również ma sporo do powiedzenia naszym kubkom smakowym.
Młoda marchewka, nie tylko jest pysznym dodatkiem do różnego rodzaju dań, bo dodatkowo posiada wiele cennych składników odżywczych. Po pierwsze – jest bogata w witaminę A, która wpływa na zdrowie oczu, włosów i skóry. A po drugie: wykorzystując młodą marchewkę, możemy przygotować wiele smacznych potraw, zarówno na ciepło jak i na zimno.
Pieczona młoda marchewka z miodem
Składniki:
750g młodej marchewki
2 łyżki miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i do smaku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
Sposób przygotowania:
Marchewkę dokładnie umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Później w misce wymieszać oliwę, miód oraz przyprawy.
Marchewkę polać przygotowaną mieszanką i dokładnie wymieszać.
Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 25 minut, aż nabiorą złocistej barwy.
Młoda marchewka z koperkiem
Składniki:
750g młodej marchewki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżeczka suszonego koperku
sól i do smaku
Sposób przygotowania:
Marchewkę dokładnie umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Czosnek drobno posiekać a potem na patelni rozgrzać masło.
Dodać czosnek i smażyć przez około 1 minutę, po czym
dodać marchewkę oraz koperek i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut.
Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotowe:)
Chłodnik z młodej marchewki
Składniki:
500g młodej marchewki
1 ogórek
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i do smaku
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany
Sposób przygotowania:
Marchewkę najpierw dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Ogórek pokroić w drobną kostkę a czosnek drobno posiekać.
W rondlu podgrzać bulion warzywny, potem dodać marchewkę oraz czosnek i gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
Po tym czasie zdjąć z ognia i ostudzić.
Następnie dodać do niego oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny.
Na koniec wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę, dodać sól i do smaku.
Dodać śmietanę i wymieszać a przed podaniem schłodzić w lodówce. I już!
Młoda marchewka to składnik, który warto wprowadzić do naszej kuchni. Przygotujemy z niej wiele pysznych potraw, które na pewno przypadną do gustu domownikom. A z natki zróbmy pesto! 🙂