Robi się sama w słoiku. Wystarczy wieczorową porą zalać składniki ciepłą wodą lub ciepłym mlekiem roślinnym. Z rana, przed wyjściem warto dodać do owsianki łyżkę syropu z agawy lub płynnego miodu (niewegański) i elementy chrupiące – kawałki czekolady, orzechy, wiórki kokosowe. Mieszankę płatków owsianych, kakao, kandyzowanych lub liofilizowanych owoców można przygotować w większym, zamykanym na klips słoiku i potem zależnie od potrzeb odsypywać sukcesywnie.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- ½ szklanki płatków owsianych Bals’Amore
- ¾ szklanki ciepłego mleka migdałowego JAVA
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka syropu z agawy Biosprawiedliwi
- kandyzowana skórka z pomarańczy
- dowolne orzechy Bals’Amore
- rodzynki
- pokruszona gorzka wegańska czekolada Smaki Portugalii
Wykonanie:
- Wsyp płatki, orzechy i kandyzowane owoce do słoika. Zalej je ciepłym mlekiem roślinnym. Odstaw pod przykryciem na noc.
- Rano dodaj do owsianki łyżkęsyropu z agawy lub płynnego miodu, dokładnie wymieszaj.
- Przed wyjściem dodaj do owsianki elementy chrupiące, możesz ją także wzbogacić o ulubione owoce lub mus owocowy (na stoisku FABRYKA Deli mają genialny).
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal