Luty pachnie mrozem, śniegiem, bywa że pluchą, szarugą, ale całe szczęście także pączkami! Pączkami z różą, z powidłami, albo z aromatycznym kremem, pączkami w lukrze, z kandyzowaną skórką lub bez, albo takimi z dużą ilością cukru pudru… Aromatyczne wypieki sprawiają, że szarzyzna za oknem staje się mniej dokuczliwa – także do pączków Drodzy!
Polska róża i polski pączek – najlepszy duet!
Popularna od XVIII w odmiana pączka to ta ze słodkim nadzieniem, wedle staropolskich norm ciastko wypchane było różą, a smażono je w głębokim smalcu, dziś dostępne są także w pełni roślinne wersje, które przygotowuje się w gorącym oleju.
Na BioBazarze przetwory z róży w wielu wariantach kupicie na stoisku Polskiej Róży (nr 62).
Płatki róży ucierane z cukrem to niezwykły rarytas. Kwiaty zrywane są w lipcu, w pełni kwitnienia krzewów, gdy ich zapach i kolor są najintensywniejsze. W składzie znajdziecie jedynie płatki, cukier i odrobinę kwasku cytrynowego, który utrwala wyrazisty kolor róży. Plantacje kwitnących krzewów rozpościerają się w czystych rejonach Kotliny Kłodzkiej.
Płatki róży ma w swej ofercie także Lawendowa Spiżarnia pod Wiatrakiem (nr 39) – kwiaty pochodzą z przydomowych krzewów.
Ważne, by podczas zrywania nie nadwątlić zawiązku owocu, wszak i z niego jest pożytek późnym latem. Płatki zrywa się ręcznie, a potem selekcjonuje na specjalnych sitach.
Płatki róży przygotowuje się na surowo, nie poddawane są obróbce cieplnej, inaczej niż konfitura z płatków róży, gdzie kwiaty smaży się z cukrem. Konfitura ma luźniejszą konsystencję, płatki są bardziej zbite, skoncentrowane. Jeden i drugi produkt nadaje się znakomicie do karnawałowych wypieków. Rogaliki, pączki, ale także rolady, ciasta drożdżowe, kruche ciasteczka kochają różane aromaty.
Mamy tego dobra pod ręką w bród, trzeba brać i piec!
BioBazar na osłodę lutego!
Jeśli nie przygotowujecie karnawałowych słodkości samodzielnie, nasi Wystawcy smażą i pieką w lutym na potęgę. Motywem przewodnim zdaje się być pączek, ale faworki i rogaliki ze słodkim nadzieniem także wyraźnie zaznaczają u nas swą obecność.
Każde ze stoisk specjalizujących się w słodkich wypiekach ma swoje sprawdzone receptury, gdzieniegdzie smaży się na smalcu, gdzie indziej na oleju, są też wytwórcy, którzy decydują się mieszać oba rodzaje tłuszczu. Jedni do nadzienia wybierają aromatyczne płatki róży inni zaś bogaty w witaminę C owoc, w Piekarni Gzik kupicie natomiast nagradzane Laurem Marszałkowskim pączki z wiśniami. Weganie będą zachwyceni ofertą Vege Kiosku, EclairLab i Zakwasowni – smażone w oleju albo pieczone, bezjajeczne, bezmleczne i pyszne!
Cukiernia Symbioza słynie z obfitych ciast, ciastek i deserów, w karnawale jest u nich wyjątkowo bogato.
Poniżej kreślimy szlak karnawałowych dobroci, oto gdzie na BioBazarze dostaniecie tłuste i słodkie przyjemności:
- wegańskie pączki Vege Kiosk, stoisko nr 21
- w Tłusty Czwartek przyjadą do nas pączki z Grzybowa, smażone na oleju, nadziane konfiturą wiśniową i wieloowocową stoisko nr 30
- faworki ze Skarbów Smaku smażone na mieszance smalcu i oleju, stoisko nr 3
- pączki z wiśniami z Piekarni Gzik, stoisko nr 37
- rogaliki z różą z Piekarni Gzik, stoisko nr 37
- Lawendowa Spiżarnia pod Wiatrakiem w ostatnią sobotę karnawału częstować będzie aromatycznym ponczem, stoisko nr 39
- w Symbiozie dostaniecie pączki z różą, malinami lub ajerkoniakiem – smażone na smalcu, modelowo wyrośnięte z idealnym “przedziałkiem”, a także faworki z super cienkiego, solidnie ubitego ciasta (zwróćcie uwagę na perfekcyjne bąbelki) stoisko nr 43b
- dziewczyny z EclairLab stoisko nr 61 poza standardowym zestawem kremowych roślinnych ciastek przygotowują w karnawale także wegańskie pączki
Przepis na pączki z płatkami róży w cukrze
Poniżej przepis na pączki polecony przez Wystawcę Polska Róża.
Składniki na 24 pączki:
- 4 duże jajka
- 2 żółtka
- 800 g mąki pszennej + garść do podsypywania
- pół łyżeczki soli
- 100 g drobnego cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 100 g roztopionego masła
- 2 łyżki spirytusu
- olej rzepakowy do smażenia
- płatki róży w cukrze (24 łyżeczki ok. 130 g)
Składniki na rozczyn drożdżowy:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki letniego mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Robimy rozczyn do pączków. Rozkruszamy w małym garnuszku drożdże, zasypujemy cukrem. Następnie zalewamy ¼ szklanki letniego mleka. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy mąkę, mieszamy, by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 – 30 minut.
Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z rozczynem drożdżowym. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, na koniec dodajemy roztopione masło. Należy wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne, można posłużyć się mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto formujemy w kulę, umieszczamy w misce oprószonej mąką i zostawiamy do czasu podwojenia objętości (około 1,5 h).Po tym czasie kulę wyjmujemy na blat oprószony mąką i ponownie wyrabiamy. Wałkujemy do grubości 1 cm i wykrawamy krążki szklanką. Nakładamy na nie po łyżeczce płatków w cukrze. Na to nakładamy drugi krążek. Dokładnie sklejamy dwa krążki. Pozostawiamy w cieple, do podwojenia objętości (około 20 – 25 minut). Następnie pączki smażymy w głębokim tłuszczu o temperaturze 175 st. C, z obu stron.
Jeszcze ciepłe pączki można polukrować lub posypać cukrem-pudrem.
Z życzeniami wszystkiego najsłodszego!
Tekst: Agata Koton