Skip to content

Doskonałe danie na zimę, otulające i rozgrzewające. Przygotowując chili z poniższych składników starczy Ci go na kilka porcji, możesz więc podzielić się nim z innymi lub przez kilka dni zabierać ze sobą do pracy. Można jeść prosto z miski po podgrzaniu, albo zawinąć we wrapa i delikatnie podsmażyć na patelni. Chili może być też wspaniałą bazą na zupę, trzeba jedynie dodać więcej płynu – zalej całość wywarem jarzynowym (z Vege Kiosku, od Dobrodzieja lub ze Skarbów Smaku), a na koniec skrop limonką. Niektórzy lubią chili serwować z ryżem, naszym zdaniem samo w sobie jest genialne i sycące, nie wymaga dodatkowego towarzystwa. Shoarma z Vege Kiosku to solidnie doprawione płaty sojowe, które wzbogacają smak i konsystencję roślinnego chili.

Wariant: Jeśli wolisz wersję mięsną, wybierz mieloną wołowinę lub indyka zamiast roślinnej shoarmy. 

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

Wykonanie:

  1. Najwięcej roboty jest z krojeniem, potem robi się samo. Zacznij od pokrojenia warzyw w drobną kostkę.
  2. Wlej do garnka z grubym dnem odrobinę oleju dodaj pokrojone warzywa, duś przez 10 minut pod przykryciem, czasami zamieszaj.
  3. Gdy warzywa będą al dente dodaj przyprawy i pomidory. Duś 30 minut pod przykryciem. 
  4. Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę, czekoladę i posiekaną natkę kolendry.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal