Doskonałe danie na zimę, otulające i rozgrzewające. Przygotowując chili z poniższych składników starczy Ci go na kilka porcji, możesz więc podzielić się nim z innymi lub przez kilka dni zabierać ze sobą do pracy. Można jeść prosto z miski po podgrzaniu, albo zawinąć we wrapa i delikatnie podsmażyć na patelni. Chili może być też wspaniałą bazą na zupę, trzeba jedynie dodać więcej płynu – zalej całość wywarem jarzynowym (z Vege Kiosku, od Dobrodzieja lub ze Skarbów Smaku), a na koniec skrop limonką. Niektórzy lubią chili serwować z ryżem, naszym zdaniem samo w sobie jest genialne i sycące, nie wymaga dodatkowego towarzystwa. Shoarma z Vege Kiosku to solidnie doprawione płaty sojowe, które wzbogacają smak i konsystencję roślinnego chili.
Wariant: Jeśli wolisz wersję mięsną, wybierz mieloną wołowinę lub indyka zamiast roślinnej shoarmy.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 opakowanie shoarmy Vege Kiosk
- 1 spory batat NovaBio
- 1 duża cebula NovaBio
- 1 czerwona papryka Zielony Stragan
- 1 żółta papryka Zielony Stragan
- 1 słoik czerwonej fasoli ECO4You
- 1 słoik kukurydzy ECO4You
- 1 łyżeczka kolendry mielonej ECO4You
- 1 łyżeczka kuminu ECO4You
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku ECO4You
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- kostka czekolady gorzkiej U Dziwisza
- szczypta cynamonu ECO4You
- ostra papryczka chili NovaBio
- 3 ząbki czosnku NovaBio
- natka kolendry NovaBio
- puszka pomidorów ECOwybrane
+do podania awokado, limonka, liście kolendry, śmietana wegańska lub nie
Wykonanie:
- Najwięcej roboty jest z krojeniem, potem robi się samo. Zacznij od pokrojenia warzyw w drobną kostkę.
- Wlej do garnka z grubym dnem odrobinę oleju dodaj pokrojone warzywa, duś przez 10 minut pod przykryciem, czasami zamieszaj.
- Gdy warzywa będą al dente dodaj przyprawy i pomidory. Duś 30 minut pod przykryciem.
- Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę, czekoladę i posiekaną natkę kolendry.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal