Wiedzieliście, że grillowana papryka doskonale współistnieje z kaszanką? Ekologiczna kaszanka pieczona ze stoiska Wasąg ładnie kroi się w plastry, a pod wpływem temperatury nie rozpada się, zachowuje fason, pozostaje zgrabniutka. Grzanki najlepiej przygotować z białego pieczywa – bagietka z Gzika lub Vege Kiosku będzie tu w sam raz. Jest to pyszne i cieszy oko intensywnymi kolorami. Na przekąskę lub na kolację ze znajomymi jak znalazł. Niebanalne choć bardzo proste. Jeśli chcecie spróbować tego połączenia – w sobotę 10.12 będzie okazja na BioBazarze. Zapraszamy na stoisko Wasąga po kilka kęsów na ciepło, a póki co przepis na grzanki:
- 200 g kaszanki z Zakład Mięsny Wasąg
- Pieczona papryka w słoiku z Olivea
- Majonez z Bals’Amore
- Bagietka z Vege Kiosk lub Gzika
- Oliwa z oliwek ze Smaków Portugalii
- Kromki należy opiec z obu stron na patelni z odrobiną oliwy.
- Po ugrillowaniu pieczywa, podsmażyć z obu stron także plastry kaszanki (kaszankę trzeba wyjąć z osłonki). Kaszanka z Wasąga jest genialna, bo nie traci fasonu pod wpływem podgrzewania. Jest wprost stworzona do takich akcji!
- Następnie wysmarować kromki majonezem – suto, wyłożyć na nie plaster grillowanej papryki z Olivea lub Smaków Portugalii i plastry podsmażonej kaszanki.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal