Gdy skwar leje się z nieba, prosta kuchnia przemawia do nas najbardziej. Miska bobu, fasolki szparagowej albo prosty makaron, to jedzenie, które chcemy widzieć na swoim letnim stole. A skoro o makaronie mowa, to mamy dla Was ciekawy sezonowy przepis na sos z kurkami i jabłkiem – świeży, sycący i pachnący latem. Sos można przygotować z wyprzedzeniem, gdy chwyci głód wystarczy go podgrzać, ugotować makaron, dodać do całości świeżą rukolę i voila. Ja swój sos stawiam na ruszcie nad ogniskiem, by tam się podgrzał.
Chcę się zatrzymać na chwilę przy samym makaronie. Na stoisku ECOwybrane makaron ma kształty, o jakich się Wam nie śniło, ponadto zrobiony jest z semoliny więc po ugotowaniu ma idealną konsystencję. My wybraliśmy dziś fusilli al ferretto lunghi, ale w ofercie są także inne nietypowe kształty.
- kurki 200 g sezonowo do dostania u Pana Brody
- słodkie jabłko Eko Sad Broda
- 1 duża cebula
- czosnek
- cydr lub białe wino 100 ml
- mascarpone 250 g ze stoiska Banpol
- rukola pęczek z Bukietu Smaków
- sól i pieprz
- olej rzepakowy lub masło do smażenia
- makaron 0,5 kg z ECOwybrane
1. Zacznij od oczyszczenia kurek. Najlepiej zrobić to na sucho za pomocą pędzelka, a następnie je opłukać.
2. Kurki podsmaż delikatnie na średnim ogniu mieszając co jakiś czas, po pięciu minutach dodaj cebulę pokrojoną w ósemki, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę jabłko i czosnek. Podsmaż aż cebula i jabłko delikatnie zmiękną. Zdejmij jabłko z patelni.
3. Zawartość patelni zalej winem, pogotuj aż sos się zredukuje o połowę.
4. Dodaj mascarpone, sól i sporo pieprzu.
5. Sos masz już gotowy, pora na makaron.
6. Ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zanim odcedzisz, sprawdź czy jest wystarczająco miękki, u mnie wymagał kilku minut gotowania więcej.
7. Po ugotowaniu makaronu, wymieszaj go z sosem, przed wyłożeniem na talerze dodaj świeżą rukolę – duuuużo świeżej rukoli.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal